Āboltiņa sarunā ar Piebalgu: Latvijai ir jāizmanto jaunās iespējas ietekmēt ES politiku

(18.03.2011.)
VideoGalerija

Mūsu valstij ir pilnvērtīgi jāizmanto iespējas, ko paver gaidāmā Latvijas prezidentūra Eiropas Savienībā (ES) un ES Lisabonas līguma sniegtās pilnvaras, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa piektdien, 18.martā, Saeimā tiekoties ar ES attīstības sadarbības komisāru Andri Piebalgu.

Attīstības sadarbība bija viens no tematiem ārpolitikas debatēs, kas Saeimā notika janvāra beigās, informēja Saeimas priekšsēdētāja. Vienlaikus S.Āboltiņa norādīja, ka šie jautājumi ir aktuāli arī Saeimas ikdienas darbā, piemēram, Austrumu partnerības ietvaros nododot Latvijas pieredzi tām partnervalstīm, kas nostājušās uz reformu ceļa un interesējas par Latvijas iegūtajām zināšanām Eiropas integrācijas procesā.

Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka attīstības sadarbības projekti ir arī labs veids, kā, daloties mūsu pieredzē, celt Latvijas valsts atpazīstamību un starptautisko prestižu.

A.Piebalgs sarunā akcentēja, ka Lisabonas līgums nacionālajiem parlamentiem radījis jaunas iespējas ietekmēt ES lēmumus. S.Āboltiņa norādīja, ka šī Saeimas sasaukuma laikā ES lems par vairākiem Latvijai būtiskiem jautājumiem, tostarp kohēzijas politikas nākotni un lauksaimniecības tiešmaksājumu piešķiršanas principiem. Latvijai šajos jautājumos ir būtiski meklēt partnerus citās valstīs, lai kopīgi aizstāvētu savas intereses, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot 2015.gada pirmajā pusē gaidāmo Latvijas prezidentūru ES, komisārs aicināja jau laicīgi tai gatavoties. Amatpersonas bija vienisprātis, ka Latvijai laicīgi jādomā par tām tēmām, ko Latvija definēs par prioritārām savas prezidentūras laikā, kā arī atzina, ka ir jāstiprina administratīvā kapacitāte jomās, kas svarīgas nacionālā līmenī, piemēram, ekonomikā un lauksamniecībā.

S.Āboltiņa informēja, ka aprīļa sākumā Beļģijā piedalīsies kārtējā ES dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē. „Vizītes ietvaros plānotas tikšanās arī ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Ježiju Buzeku un Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu, un tās izmantošu, lai aktualizētu Latvijai svarīgos jautājumus,” norādīja S.Āboltiņa.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/5536972514/in/photostream/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde