Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze tiekas ar ASV vēstnieci

(02.03.2011.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze trešdien, 2.martā, tikās ar ASV ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Džūditu Gārberi (Judith Garber).

Tikšanās sākumā G.Daudze apliecināja, ka ASV ir ciešs Latvijas sabiedrotais un stratēģiskais partneris, un izteica gandarījumu par veiksmīgo sadarbību gan politiskajā, gan ekonomiskajā jomā.

Pārrunājot abu valstu parlamentu sadarbību, puses atzina, ka pēc nesenajām vēlēšanām būtiski mainījies gan Saeimas, gan ASV Kongresa sastāvs, taču abiem parlamentiem ir izveidojušās labas sadarbības tradīcijas un personāliju maiņa neietekmēs Latvijas un ASV ciešās un draudzīgās attiecības.

ASV vēstniece pateicās, ka arī ekonomiski sarežģītajos apstākļos parlaments ir konsekventi turpinājis paust atbalstu Latvijas karavīru dalībai miera uzturēšanas misijai Afganistānā. Puses bija vienisprātis, ka patlaban īpaši būtiska ir civilo misiju pieaugošā klātbūtne šajā reģionā, lai palīdzētu vietējiem iedzīvotājiem pašiem efektīvi pārvaldīt savu valsti.

G.Daudze uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta turpināt attīstīt ekonomiskās attiecības ar ASV, tostarp izmantojot iespējas, ko sniedz Ziemeļu transporta koridors uz Afganistānu transportējamo nemilitāro kravu tranzītam caur Rīgas ostu. Saeimas priekšsēdētājas biedrs atzina, ka mūsu valsts un uzņēmēji būtu ieinteresēti piedāvāt savu produkciju, ko ASV no Latvijas par konkurētspējīgām cenām varētu iepirkt savu karavīru apgādes vajadzībām.

Pārrunājot aktuālo situāciju Rīgas jūras līcī, G.Daudze apliecināja, ka šo jautājumu apspriedis ar satiksmes ministru, un uzsvēra, ka militārās misijas apgādei nepieciešamo kravu piegāde biezā ledus dēļ nav apgrūtināta.

Patlaban caur Rīgas ostu tiek veikti aptuveni 30 procenti no kopējā ASV nemilitāro kravu apjoma un uz Afganistānu patlaban jau nogādāti aptuveni 20 tūkstoši konteineru.

Dž.Gārbere pateicās Latvijai par atbalstu ASV - Krievijas attiecību pārstartēšanas procesam, uzsverot, ka abu valstu dienaskārtībā būs aktuāli arī ekonomiskas dabas jautājumi, un no šī procesa potenciāli varētu iegūt arī Latvija un tās augstu reputāciju baudošās ostas, kuras varētu kļūt par būtisku kravu tranzīta punktu. 

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157626179532898/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 7.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:00  Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde