Solvita Āboltiņa: Apvienotā Karaliste ir nozīmīga Latvijas sabiedrotā

(01.12.2010.)
VideoGalerija

Ciešai ekonomiskajai un politiskajai sadarbībai ar Apvienoto Karalisti ir būtiska loma Latvijas ārpolitikā un tautsaimniecībā, un nākotnē abu valstu kontaktus nepieciešams vēl vairāk stiprināt. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra trešdien, 1.decembrī, tiekoties ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Endrjū Soperu (Andrew Soper).

„Abu valstu attiecības jau vēsturiski veidojušās labas un konstruktīvas. Mēs nekad neaizmirsīsim, ka tieši Lielbritānija bija pirmā valsts, kas 1918.gadā atzina Latvijas neatkarību. Arī šodien abu valstu attiecības ir ciešas un aktīvas gan ekonomikā, gan arī politiskajā līmenī, tostarp parlamentārajā sadarbībā,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

Latvijas un Apvienotās Karalistes labo partnerību akcentēja ar vēstnieks. „Esam lepni, ka Latvijai būtiskos vēstures posmos varējām būt blakus un sniegt savu atbalstu. Savukārt tagad esam labi partneri Eiropas Savienībā un NATO,” uzsvēra E.Sopers. Vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas karavīru dalību NATO vadītajā miera uzturēšanas misijā Afganistānā, kā arī Saeimas paveikto NATO Parlamentārās Asamblejas sesijas organizēšanā šī gada pavasarī.

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību veicināt vēl aktīvāku ekonomisko sadarbību. Vēstnieks atzīmēja, ka ekonomisko kontaktu stiprināšana starp Latvijas un Apvienotās Karalistes uzņēmējiem ir viena no viņa darbības prioritātēm. Tāpat vēstnieks pauda atzinību Latvijas veiktajiem budžeta konsolidācijas pasākumiem, kas ļāvuši panākt ekonomikas stabilizāciju.

Pārrunājot abu valstu parlamentāros sakarus, S.Āboltiņa darīja zināmu, ka tuvākajā laikā Saeimā plānots izveidot deputātu grupu sadarbībai ar Apvienotās Karalistes parlamentu. „Parlamentam ir būtiska loma ārpolitikas veidošanā. Tādēļ arī šajā Saeimas sasaukumā turpināsim labi iesākto praksi un veidosim aktīvu parlamentāro sadarbību,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat sarunas gaitā pārrunātas iespējas veicināt kultūras sakarus. Kā izcilu šādas sadarbības piemēru S.Āboltiņa minēja nesen Latvijā notikušo diriģenta Andra Nelsona vadītā Birmingemas simfoniskā orķestra koncertu.    


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625505951746/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/SaeimaSAB#p/a/u/0/GkL_OSgznlM
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde