Saeimā atver grāmatu “Latvijas Satversmes sapulce deputātu biogrāfijās, 1920–1922”

(27.05.2024.)
Galerija

Faktos balstīta vēsture nodrošina uzticamu pamatu mūsu kolektīvajai atmiņai, identitātei un ir būtiska, lai veidotu izglītotu un kritiski domājošu sabiedrību, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, pirmdien, 27.maijā, atklājot Latvijas Nacionālā arhīva izdoto biogrāfisko vārdnīcu “Latvijas Satversmes sapulce deputātu biogrāfijās, 1920–1922”.

Šobrīd, kad pastāv dezinformācija un notiek vēstures pārrakstīšanas mēģinājumi, ir īpaši svarīgi pievērst uzmanību faktos balstītam vēstures izklāstam. Tas palīdz saglabāt patiesību un izprast mūsu vēsturi, lai mācītos no tās, pauda D.Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka izdevuma autori ir veikuši rūpīgu darbu, detalizēti skaidrojot un aprakstot Satversmes sapulces vēlēšanas un darbību un vienlaikus atspoguļojot arī to, kā jutās cilvēki, kuri dzīvoja tajā laikā Latvijā. Tas palīdz lasītājam izprast ne tikai pašus notikumus, bet arī sabiedrības noskaņojumu, nebūt ne vieglākajos laikos mūsu valsts vēsturē.

Grāmatas autori parāda, kā vēsturiskie notikumi ietekmēja cilvēku emocijas un kā šīs emocijas ietekmēja politiskos lēmumus. Izdevums kalpos kā lielisks uzziņas materiāls vēstures un Latvijas politikas pētniecībai, sacīja D.Mieriņa.

Pasākuma viesus uzrunāja arī Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža un vadošais pētnieks, bibliogrāfiskā izdevuma līdzautors Gints Zelmenis.

Grāmatā iekļautas 163 Latvijas Satversmes sapulcē ievēlēto deputātu biogrāfijas, kuri darbojās Satversmes sapulcē no 1920.gada 1.maija, kad notika tās atklāšanas sēde, līdz 1922.gada 3.novembrim – Satversmes sapulces pēdējai sēdei. Izdevuma sastādītāji ir Ēriks Jēkabsons, Valters Ščerbinskis un G.Zelmenis.

Izdevumā aplūkotas gan Satversmes sapulces vēlēšanas, to rezultāti un darbība kopumā, gan ievēlēto deputātu izglītības līmenis un politiskā darbība. Tāpat ir iezīmēti arī deputātu tālākie likteņi pēc Satversmes Sapulces pilnvaru beigām. Savukārt pielikumos iekļauts Satversmes sapulces prezidija un komisiju sastāvs, kā arī grāmata papildināta ar dokumentiem un fotogrāfijām. Grāmata izdota ar Kultūras ministrijas atbalstu.

Grāmatas atvēršanas pasākuma apmeklētājiem bija iespējams aplūkot Latvijas Republikas Satversmes I daļas (1920–1922) dokumentu oriģinālus no Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva krājuma. Tieši šodien, 27.maijā, aprit 102 gadi, kopš Satversmes sapulce pieņēma Deklarāciju par Latvijas valsti.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720317325977
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 17.jūnijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde
15:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Belizas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Therese Rath
15:50  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Armēnijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Ara Margarian
16:35  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Botsvānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Juliana Angela Dube-Gobotswang