Baltijas valstu, Čehijas, Nīderlandes, Polijas un Francijas parlamentu priekšsēdētāji aicina Gruziju atsaukt pieņemto “ārvalstu aģentu” likumu

(27.05.2024.)

Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Čehijas, Nīderlandes, Polijas un Francijas parlamentu priekšsēdētāji aicina Gruziju atsaukt pieņemto “ārvalstu aģentu” likumu. Šo parlamentu priekšsēdētāji nosūtījuši vēstuli Gruzijas parlamenta priekšsēdētājam  Šalvam Papuašvili (Shalva Papuashvili), uzsverot, ka pieņemtā likuma par ārvalstu ietekmes caurskatāmību gars un saturs nav savienojams ar Eiropas normām un vērtībām. Ideja aicināt Gruziju atsaukt šo pretrunīgi vērtēto likumu radās, tiekoties Saeimas priekšsēdētājai Daigai Mieriņai un Čehijas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājai Markētai Pekarovai-Adamovai (Markéta Pekarová Adamová) Rīgā pagājušajā nedēļā.

Parlamentu priekšsēdētāji vēstulē uzsver, ka pašreizējā likuma mērķis ir apklusināt plašsaziņas līdzekļus un pilsoniskās sabiedrības organizācijas, kam ir būtiska nozīme demokrātiskā sabiedrībā un kas palīdz Gruzijai ceļā uz Eiropas Savienību (ES): “Mēs aicinām jūs atsaukt šo likumu un iesaistīties jēgpilnā un iekļaujošā dialogā ar organizēto pilsonisko sabiedrību un iedzīvotājiem. Aicinām arī ievērot pamatvērtības, aizstāvot cilvēku tiesības pulcēties un pārtraukt vardarbības un iebiedēšanas izmantošanu pret miermīlīgajiem demonstrantiem.”

Gruzijas nesenie lēmumi mūs satrauc, jo tās rīcība ir pretrunā tām vērtībām un principiem, uz kuriem bijāt apņēmušies vadīties un kuri ir jūsu Eiropas centienu pamatā, teikts vēstulē.

Esam bijuši kopā ar Gruziju visos ES integrācijas progresa posmos. Esam pieredzējuši ievērojamas politiskās pārmaiņas un milzīgus centienus, kuros Gruzija iepriekšējos gados ieguldīja reformu virzībā. Pavisam nesen Gruzijai tika dots skaidrs ceļš iestāšanās sarunu uzsākšanai, akcentējuši parlamentu spīkeri.

Mēs patiesi augstu vērtējam mūsu sadarbību, ko kopā esam izveidojuši šo gadu gaitā. Tas ir ļāvis mums atklāti risināt dialogu pat jautājumos, kuros mēs nepiekrītam. Mēs vienmēr esam bijuši vienoti svarīgos jautājumos par vērtībām un principiem, teikts vēstulē.

Parlamentu priekšsēdētāji uzsvēruši, ka lēmums turpināt ceļu uz ES ir Gruzijas un tās tautas suverēna izvēle, norādot, ka šis ceļš nav viegls, taču nelokāma uzņēmība un draugu atbalsts to ļauj.

“Patiesi ceram, ka Gruzija neatsakās no savas apņemšanās izmantot vēsturisko iespēju logu, kas dod iespēju Gruzijas iedzīvotājiem iekļauties kopējā miera un labklājības, kā arī brīvību un vērtību telpā. Mēs ticam Gruzijas Eiropas nākotnei un esam apņēmušies jūs atbalstīt,” vēstulē uzsvēruši parlamentārieši.

Vēstuli parakstījusi Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, Lietuvas Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen), Igaunijas Rīgikogu priekšsēdētājs Lauri Husars (Lauri Hussar), Čehijas Deputātu palātas priekšsēdētāja Markēta Pekarova-Adamova (Markéta Pekarová Adamová) un Senāta priekšsēdētājs Milošs Vistrčils (Miloš Vystrčil), Nīderlandes Pārstāvju palātas spīkers Martins Bosma (Martin Bosma), Polijas Sejma maršals Šimons Holovņa (Szymon Holownia) un Senāta maršale Malgožata Kidava-Bloņska (Małgorzata Kidawa-Błońska), kā arī Francijas Nacionālās asamblejas prezidente Jaela Brona-Pivē (Yaël Braun-Pivet).

Vēstule Gruzijas parlamentam

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 17.jūnijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde
15:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Belizas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Therese Rath
15:50  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Armēnijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Ara Margarian
16:35  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Botsvānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Juliana Angela Dube-Gobotswang