Z.Kalniņa-Lukaševica Lielvārdē: Vācijas ieguldījums Baltijas reģiona drošības stiprināšanā ir neatsverams

(22.05.2024.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre, deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica ar Vācijas Bundestāga deputātiem trešdien, 22.maijā, apmeklēja Latvijas armijas militāro bāzi “Lielvārde”. Bundestāga Baltijas-Vācijas sadraudzības grupas oficiālā vizīte ir pirmā pēdējo piecu gadu laikā un notiek pēc Z.Kalniņas-Lukaševicas uzaicinājuma. Tās mērķis ir veicināt sadarbību ekonomikas, drošības un kultūras jomās.

“Esam pateicīgi par Vācijas ievērojamo ieguldījumu Baltijas un sabiedroto drošībā. Kopš šī gada marta Vācija vada Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju no Lielvārdes lidlauka, un to augstu vērtē visas trīs Baltijas valstis. Esam gandarīti par lielisko sadarbību starp mūsu valstīm gan aizsardzībā, gan politiskā līmenī,” atzīmēja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu vadītāja arī pauda pārliecību, ka Latvijas un Igaunijas līdz šim vērienīgākā militārā iepirkuma par pretgaisa aizsardzības sistēmu IRIS-T īstenošana pavērs iespējas vēl plašākai sadarbībai militāro iepirkumu jomā.

Augstu vērtējam Vācijas rīcību, palīdzot Ukrainai ar pretgaisa aizsardzības līdzekļiem, kā arī iesaistoties Latvijas vadītajā dronu koalīcijā. Eiropai steidzami jāmobilizē nepieciešamais atbalsts un jādemonstrē apņemšanās nodrošināt Ukrainai nepieciešamo bruņojumu, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Krievijas transformācija uz kara laika ekonomiku skaidri pierāda, ka Krievija turpinās būt drauds mieram un demokrātijai pārskatāmā nākotnē. Sabiedrotajiem jāizstrādā visaptveroša ilgtermiņa Krievijas iegrožošanas stratēģija un tajā jāiekļauj ilgtermiņa politikas nostādnes, uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

Runājot par jūlijā gaidāmo Vašingtonas samitu, Z.Kalniņa-Lukaševica pauda nepieciešamību stiprināt NATO aizsardzības spējas, kā arī turpināt atbalstīt Ukrainu karā pret Krieviju. Ukrainai ir nepieciešams spēcīgs signāls par sabiedroto atbalstu līdz tās pilnīgai uzvarai. Samita rezultātiem jābūt kā “tiltam” uz Ukrainas dalību NATO, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica, un aicināja arī vienoties par NATO lomas palielināšanu militārās palīdzības koordinēšanā un Ukrainas karavīru apmācībā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre arī akcentēja, ka Krievija ir Eiropas lielākais drošības drauds pašreizējā hibrīdkarā: “Mums jābūt gataviem, ka Krievija var mēģināt iejaukties Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Svarīgi spēcināt mūsu partneru noturību un spēju pretoties Krievijas hibrīddarbībām.”

Ar Vācijas parlamentāriešiem Lielvārdē tikās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols un deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu vadītājas vietniece Jana Simanovska, kā arī Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Aivars Puriņš.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720317193165/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 16.jūnijā