U.Mitrevics ūdeņu resursu ilgtspējai veltītajā konferencē: tīrs ūdens ir mūsu pašu rūpes un atbildība

(10.05.2024.)

“Ūdens resursi un ūdens kvalitāte – šie jautājumi skar ikvienu no mums. Ikdienā ir sajūta, ka mēs nenovērtējam to, kas mums it kā mūžīgi ir dots par brīvu – Gauja un Daugava tek par brīvu, jūra ir par brīvu. Arī ūdens krānā, kas ir dzerams un kļūst arvien kvalitatīvāks, maksā salīdzinoši maz. Tas liekas pašsaprotami. Tāpēc šodienas konferences uzdevums ir aktualizēt ūdens nozīmi cilvēka dzīvē un eksistencei kopumā, kā arī mūsu pašu rūpes un atbildību par tīru ūdeni,” sacīja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, parlamentā piektdien, 10.maijā, atklājot  konferenci “Latvijas ūdeņu ilgtspēja un kā to panākt?”. 

U.Mitrevics klātesošajiem arī atzīmēja: viena ceturtā daļa pasaules iedzīvotāju izjūt dzeramā ūdens trūkumu, un klimata pārmaiņu ietekmē tā ir globāla problēma. Skatoties uz kopējām tendencēm ūdens piesārņojuma kontekstā, arī Latvija ir viens no spēlētājiem, turklāt ne pozitīvā nozīmē. 

Savukārt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sekretārs Atis Labucis, akcentējot ūdens resursu nozīmi un tā plašo izmantošanu, uzsvēra, ka tikai veselas ūdens tilpes nodrošina augstu bioloģisko daudzveidību un ar to saistītos šīs ekosistēmas pakalpojumus. “Šodien, kad saskaramies ar daudziem izaicinājumiem dažādās jomās, tai skaitā arī Latvijas ūdeņu ilgtspējas nodrošināšanā, mums ir jāvērtē ne tikai ekonomiskie, bet arī vides un sociālie faktori. Jāveido zinātniski pamatota pārvaldība, ņemot vērā vides, klimata un cilvēka ietekmi uz dabas procesiem,” sacīja A.Labucis. 

“Satversme mums noteic tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, taču attiecībā uz ūdeni, šobrīd to neesam panākuši. Ceru, ka šīsdienas konference sniegs lielāku skaidrību par Latvijas ūdeņu situāciju un tām zināšanām, kas, iespējams, būs jāiegūst no jauna, lai tās izmantotu jūras, upju un ezeru kvalitatīvā stāvokļa uzlabošanai,” pauda A.Labucis. 

Saeimā šodien norisinās ūdens resursu jomas ekspertu un politikas veidotāju konference. To organizē Saeima sadarbībā ar Pasaules dabas fondu, un tajā piedalās atbildīgo ministriju un iestāžu pārstāvji, kā arī vides un ūdens kvalitātes eksperti. 

Konferencē dalībnieki pārrunā esošo situāciju un sasniedzamos mērķus ūdens kvalitātes nodrošināšanā, tostarp runā par ūdeni Eiropas Zaļajā kursā un to, ko starptautiskie mērķi nozīmē Latvijas ūdens resursiem, kā arī par sasniedzamo mērķu politikas dokumentiem un uzdevumiem Latvijas ūdeņu ilgtspējai. 

Tāpat konferences uzmanības lokā ir iekšzemes ūdeņu apsaimniekošana, tostarp hidromorfoloģiskie pārveidojumi un ūdens piesārņojums, kā arī upju fragmentācija un tās ietekme uz migrējošo zivju resursiem. Vēl viena tēma ir ceļš uz labu jūras vides stāvokli pagātnē, tagadnē un nākotnē, kā arī jautājums par to, kas šī brīža likumdošanā kavē vai veicina ūdens aizsardzību Latvijā, un notekūdeņu atbilstoša attīrīšana pirms izvadīšanas vidē kā priekšnosacījums ilgtspējīgai ūdens resursu saglabāšanai. 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720316841994
Izmantošanas noteikumi:
saeima.lv/lv/autortiesības


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 20.maijā
13:50  Saeimas Prezidija sēde