Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisija: jāpalīdz uzņēmējiem piesaistīt darbaspēku no ārvalstīm, nesarežģījot procesu

(16.01.2024.)
Galerija

“Darbaspēka piesaistes ziņā mēs konkurējam globāli. Skaidrs, ka šobrīd mūsu konkurētspēja šai jomā ir zema, un galvenais uzdevums ir rast risinājumu, kas palīdzētu uzņēmējiem piesaistīt nepieciešamo darbaspēku no ārvalstīm, nesarežģījot procesu,” otrdien, 16.janvārī, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas sēdē sacīja tās priekšsēdētājs Ervins Labanovskis. Apakškomisija sēdē sprieda par darbaspēka piesaisti no ārvalstīm.

Pēc deputātu aicinājuma Ekonomikas ministrijas pārstāvji informēja apakškomisiju par plānotajiem pasākumiem ārvalstu darbaspēka piesaistei. Galvenās jomas, kur patlaban tiek piesaistīts ārvalstu darbaspēks, ir transporta un būvniecības nozare, kā arī darbaspēka meklēšana. Pārsvarā tiek piesaistīts mazkvalificētais darbaspēks.

Izstrādāti vairāki grozījumi regulējumā, kas būtiski uzlabos un atvieglos uzņēmējiem darbaspēka piesaisti no ārvalstīm, tostarp atalgojuma ziņā – iecerēts, ka uzaicinātajam darbiniekam būs jānodrošina vidējais atalgojums nozarē, apakškomisijai pauda Ekonomikas ministrija.

Plānots ieviest “zaļā koridora” principu investīciju un eksportējošiem uzņēmumiem. Tas paredzētu vairākas priekšrocības godprātīgajiem uzņēmējiem, piemēram, samazinot administratīvo slogu un paātrinot administratīvos saskaņošanas procesus. Šobrīd formalitāšu sakārtošana var aizņemt 160 un vairāk dienas, deputātiem norādīja ministrija.

Ekonomikas ministrija izstrādā arī pastiprinātas kontroles mehānismu negodprātīgajiem uzņēmējiem, piemēram, tādiem, kuri Latviju izmanto kā tranzītvalsti, sniedz nepilnīgu informāciju, u.tml. Tāpat ministrija gatavo cilvēkkapitāla attīstības stratēģiju 2024.-2027.gadam.

Apakškomisijas priekšsēdētājs uzsvēra – jārada skaidri, uzņēmējiem saprotami kritēriji. E.Labanovskis aicināja izstrādāt caurspīdīgus, pārdomātus un izsvērtus kritērijus gan komersantu iekļūšanai “zaļajā koridorā”, gan iekļaušanai kontrolējamo uzņēmumu sarakstā. Ir svarīgi paredzēt, lai uzņēmējam būtu skaidrs, kā rīkoties, lai izkļūtu no kontrolējamo saraksta un iekļūtu “zaļajā koridorā”, sacīja E.Labanovskis.

Tāpat deputāti diskutēja par ārvalstu studentu, kas nākotnē būs kvalificēts darbaspēks, nodarbinātību Latvijā. Atbildot uz deputātu jautājumiem, ministrija norādīja, ka visvairāk Latvijā ir studentu no Indijas un Uzbekistānas. Vairums studē veselības aprūpi, informācijas tehnoloģijas un vadības zinības. Latvija nespēj konkurēt ar Rietumvalstīm topošo speciālistu piesaistē atalgojuma ziņā.

Deputāti sprieda, ka valstī ir pieejams būtisks brīvā darbaspēka potenciāls – teju 442 000 ekonomiski neaktīvu iedzīvotāju. Tāpat parlamentārieši izcēla reemigrācijas veicināšanas aspektus darbinieku piesaistei.

E.Labanovskis informēja, ka jautājums joprojām būs apakškomisijas darba kārtībā, un gada otrajā pusē plānots aktualizēt un izvērtēt situāciju, lai spriestu par iecerēto pasākumu efektivitāti.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720314099750/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde