Tautsaimniecības komisija atbalsta valsts nekustamā īpašuma nodošanu industriālā parka izveidei Augšdaugavā

(07.11.2023.)
Galerija

Lai veicinātu līdzsvarotu komercdarbības attīstību valsts teritorijā, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 7.novembrī, trešajam – galīgajam – lasījumam Saeimā atbalstīja deputātu sagatavoto likumprojektu, ar kuru valsts nekustamo īpašumu paredzēts bez atlīdzības nodot Augšdaugavas novada pašvaldībai industriālā parka izveidei.

Nododot pašvaldībai valsts meža zemi Augšdaugavas novada Līksnas pagastā, iecerēts sekmēt novada un Latgales reģiona attīstību un ekonomisko izaugsmi, kā arī paaugstināt vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti, pauž likumprojekta autori.

Industriālā parka izveidei paredzēta teritorija 256 hektāru platībā, kas būs piemērota gan lielu ražotņu, gan tām funkcionāli nepieciešamās tehniskās apbūves (noliktavu, transporta infrastruktūras, ūdensapgādes, siltumapgādes infrastruktūras utt.) izvietošanai. Tajā plānots izvietot rūpniecības, inovatīvu produktu ražošanas, transporta, loģistikas, enerģētikas un citu nozaru uzņēmumus.

Valsts nekustamais īpašums jānodod pašvaldībai, lai tā varētu uzbūvēt nepieciešamo publisko infrastruktūru, minēts likumprojekta anotācijā.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, pašvaldība uzsvēra, ka industriālā parka izveide ir būtiska arī novada un reģiona konkurētspējas uzlabošanai, akcentējot plānotās parka atrašanās vietas izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu un pieejamību stratēģiski svarīgajai infrastruktūrai.

Novada pašvaldībai būs jāizdod saistošie noteikumi, kas regulēs industriālā parka izveidošanas noteikumus, izmantošanas un pārvaldīšanas nosacījumus, kā arī prasības pretendentiem, kuri vēlēsies izmantot parka teritoriju, paredz likumprojekts.

Nekustamais īpašums būs jānodod atpakaļ valstij, ja ietekmes uz vidi novērtējumā konstatēs, ka to nevar izmantot industriālā parka izveidei, norāda likumprojekta autori. Tāpat nekustamais īpašums vai tā daļa būs jāatdod atpakaļ, ja trīs gadu laikā no īpašuma nodošanas pašvaldībai netiks nodrošināta pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumentu izstrāde vai tie neatbildīs likumprojektā minētā mērķa īstenošanai, vai arī gadījumā, ja netiks organizēta nekustamā īpašuma nomas izsole piecu gadu laikā no atļaujas saņemšanas attiecīgo darbību veikšanai.

Iecerēts, ka likumprojekts stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas galīgajā lasījumā vēl jāatbalsta Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 14.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Harija Rokpeļņa tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
15:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas sēde