Konference "Cilvēkkapitāla attīstības veicināšana kā tautsaimniecības izaugsmes pamats"

(01.11.2023.)

Lai diskutētu par iespējām veicināt ieguldījumus Latvijas cilvēkkapitālā un paātrināt tautsaimniecības izaugsmi, trešdien, 1.novembrī, Saeimā norisinājās starptautiska konference “Cilvēkkapitāla attīstības veicināšana kā tautsaimniecības izaugsmes pamats”.

Konferenci atklāja Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama. Ievadvārdus teica arī Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā (AmCham) valdes priekšsēdētājs, SIA “Mikrotīkls” valdes priekšsēdētājs Džons Tallijs (John Tully) un AmCham viceprezidents, AS “BluOr” aktīvu pārvaldīšanas direktors Pauls Miklaševičs. Savukārt Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Makroekonomikas analīzes daļas galvenais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs konferences ievadā prezentēja cilvēkkapitālu kā tautsaimniecības attīstības stūrakmeni.

Konferences darbs tika organizēts divos tematiskos blokos un ekspertu diskusijās. Pirmajā tematiskajā blokā konferences dalībnieki sprieda par to, kā ieguldījumi veselībā ietekmē tautsaimniecības attīstību. Klātesošos uzrunāja Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis. Savukārt Slovēnijas Ministru prezidenta Veselības aprūpes stratēģiskās padomes loceklis Janezs Poklukars (Janez Poklukar) iepazīstināja ar Slovēnijas pieredzi ceļā uz ilgtspējīgiem ieguldījumiem veselības aprūpes sistēmā. 

Konferences otrajā tematiskajā blokā norisinājās diskusija par to, kā situācija nodarbinātības jomā ietekmē vispārējo tautsaimniecības attīstību. Tajā klātesošos uzrunāja ekonomikas ministrs Viktors Valainis un AmCham viceprezidente, Rīgas Juridiskās augstskolas direktore Ieva Rācenāja. Uzņēmuma “Ernst & Young” Nodokļu konsultāciju nodaļas partnere Latvijā Ilona Butāne un Nodokļu konsultāciju nodaļas vecākais projektu vadītājs Latvijā Sergejs Batjuškovs prezentācijā runāja par darbaspēka migrācijas riskiem un iespējām. 

Starptautisko konferenci “Cilvēkkapitāla attīstības veicināšana kā tautsaimniecības izaugsmes pamats” organizēja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija sadarbībā ar Amerikas Tirdzniecības palātu Latvijā.

Konference 1.novembrī notika Saeimas Baltiešu zālē, un ikviens tai varēja sekot līdzi tiešraidē Saeimas tīmekļvietnē www.saeima.lv un parlamenta Facebook kontā.

 

Konferencē Saeimā uzsver investīcijas cilvēkkapitālā kā būtisku tautsaimniecības izaugsmes priekšnoteikumu

 

Konferences materiāli:

Programma latviešu un angļu valodā

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Makroekonomikas analīzes daļas galvenā ekonomista Oļega Krasnopjorova prezentācija

Slovēnijas Ministru prezidenta Veselības aprūpes stratēģiskās padomes locekļa Janeza Poklukara prezentācija

Uzņēmuma "Ernst & Young" prezentācija

Konferences 1.daļas videoieraksts latviešu un angļu valodā

Konferences 2.daļas videoieraksts latviešu un angļu valodā

Konferences kopsavilkums

Fotogrāfijas

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 14.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Harija Rokpeļņa tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
15:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas sēde