Zanda Kalniņa-Lukaševica: mums jāsaglabā politiskais spiediens uz Lukašenko režīmu

(20.06.2023.)
Galerija

“Mums jāsaglabā spiediens uz Lukašenko režīmu, tai skaitā, sankcijas, jo Lukašenko atbalsta Krieviju tās izvērstajā karā pret Ukrainu, tāpat režīms īsteno represijas pret pilsonisko sabiedrību un organizē hibrīduzbrukumus Eiropas Savienības robežai,” pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, otrdien, 20.jūnijā, piedaloties asamblejas debatēs par situāciju Baltkrievijā.

Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka Krievijas kodolieroču izvietošana Baltkrievijas teritorijā radīs tiešas un ilgstošas sekas Baltkrievijas neatkarībai, kā arī reģiona drošībai.

Diemžēl, jo ilgāk Lukašenko režīms ir pie varas, jo mazāka ir iespējamība, ka Baltkrievijā atgriezīsies demokrātija. 2020.gada krāpnieciskās vēlēšanas radīja sabiedrības sašutumu, un tā vietā, lai sadarbotos ar pilsonisko sabiedrību, režīms vardarbīgi apspieda mierīgos protestus. Nelegāli aresti, aizturēšanas, spīdzināšanas un necilvēcīga, degradējoša izturēšanās, īpaši pret politiskajiem oponentiem, Baltkrievijā noris regulāri un organizēti, atzīmēja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Daudzi no baltkrieviem bija spiesti pamest savu valsti, rodot patvērumu kaimiņvalstīs, tostarp Latvijā, un mūsu valsts bija viena no pirmajām, kas viņiem sniedza atbalstu, sākoties represijām, sacīja Latvijas delegācijas vadītāja.

Plaukstoša, demokrātiska un brīva Baltkrievija ir mūsu visu interesēs, tāpēc mums jāatbalsta Baltkrievijas demokrātiskā sabiedrība kā vien varam. Latvija turpinās atbalstu Baltkrievijas demokrātiskajai kustībai, pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

No 19. līdz 23.jūnijam Strasbūrā notiek Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas 2023.gada sesijas trešā daļa, kurā pulcējas 46 valstu parlamentārieši. Tajā piedalās Latvijas delegācijas vadītāja Z.Kalniņa-Lukaševica, delegācijas vadītājas vietnieks Normunds Dzintars, pastāvīgā pārstāve Ieva Brante un pastāvīgo pārstāvju aizstājēji Andris Bērziņš, Edmunds Cepurītis un Ričards Šlesers.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720309160097
Izmantošanas noteikumi: 
https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 7.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Edmunda Cepurīša tikšanās ar Ungārijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. György Urkuti
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:00  Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde