Valsts pārvaldes komisija atbalsta priekšvēlēšanu aģitāciju valsts valodā

(07.06.2023.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 7.jūnijā, galīgajam lasījumam atbalstīja grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas noteic valsts valodas lietojumu priekšvēlēšanu aģitācijā. 

“Valsts valodas lietojums attieksies tikai uz apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju un aģitācijas materiāliem, tādējādi partijas, deputātu kandidāti klātienē ar saviem vēlētājiem varēs brīvi sarunāties arī citā valodā,” pauž Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. 

Ar likuma izmaiņām paredzēts noteikt, ka valsts valodā jābūt tai priekšvēlēšanu aģitācijai un aģitācijas materiāliem, ko priekšvēlēšanu aģitācijas periodā izvieto elektronisko plašsaziņas līdzekļu radio un televīzijas programmās, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, periodiskajos izdevumos, biļetenos, grāmatās un citos iespiedtehnikā sagatavotos izdevumos. Tāpat paredzēts, ka valsts valodā jābūt apmaksātajai aģitācijai, ko izvieto internetā.   

Tāpat grozījumi paredz, ka priekšvēlēšanu aģitācijas periodā pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām un pašvaldību vēlēšanām šie aģitācijas materiāli var ietvert vai aģitācija var tikt nodrošināta ar tulkojumu Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālajās valodās. Šādos gadījumos valsts valodas lietojums nedz audiāli, nedz vizuāli nedrīkstēs būt mazāks vai šaurāks par saturu svešvalodā. 

Par pārkāpumiem valsts valodas lietošanā priekšvēlēšanu aģitācijā administratīvo procesu varēs veikt arī Valsts valodas centrs, paredz grozījumi. 

Likuma grozījumi rosināti, lai stiprinātu valsts valodas pozīcijas priekšvēlēšanu aģitācijas jomā – mediju programmās un raidījumos, publiskās lietošanas telpās, laikrakstos un žurnālos, teikts grozījumu anotācijā. 

Lai grozījumi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā varētu stāsies spēkā no nākamā gada, kā to paredz likumprojekts, tie vēl trešajā – galīgajā – lasījumā jāskata Saeimai, informē D.Mieriņa.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde