Zanda Kalniņa-Lukaševica Polijas ārlietu ministra vietniekam: daudzus šķietami nesasniedzamus mērķus esam spējuši sasniegt, darbojoties kopā

(01.06.2023.)
Galerija

“Daudzus šķietami nesasniedzamus mērķus esam spējuši sasniegt, darbojoties kopā. Šobrīd galvenās prioritātes ir stiprināt mūsu reģiona drošību, palīdzēt Ukrainai uzvarēt karā, atjaunot Ukrainas valsti un saukt Krieviju pie atbildības,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, ceturtdien, 1.jūnijā, parlamentā tiekoties ar Polijas Republikas ārlietu ministra vietnieku, valsts sekretāru un Polijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāju Arkadjušu Mularčiku (Arkadiusz Mularczyk).

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka mūsu pienākums ir darīt visu iespējamo, lai atgrieztu dzimtenē Krievijas nolaupītos Ukrainas bērnus. Saeimas priekšsēdētāja biedre atzīmēja, ka starptautiskajām organizācijām vairāk jāiesaistās šī jautājuma risināšanā.

Tāpat Z.Kalniņa-Lukaševica akcentēja Latvijas nacionālās prioritātes Eiropas Padomes Ministru komitejas prezidentūrā. “Noteikumos balstītas pasaules kārtības saglabāšana šobrīd ir īpaši nozīmīga mūsu valstu pastāvēšanai,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre, kā mūsu valsts prioritātes atzīmējot arī digitalizāciju, runas brīvības stiprināšanu un mākslīgā intelekta lietošanas tiesiskā regulējuma izstrādi. “Ceru, ka varam paļauties uz Polijas atbalstu, lai sasniegtu šos mērķus,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētāja biedre atzīmēja arī šodien Saeimā pieņemto paziņojumu, kurā parlaments pauž atbalstu Ukrainai jūlijā gaidāmajā NATO Viļņas samitā un aicina pieņemt lēmumu par Ukrainas uzaicināšanu dalībai aliansē. Spriežot par Krievijas pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā, A.Mularčiks uzsvēra, ka nepieciešams rast efektīvāko veidu, kā panākt, ka Krievija tiek saukta pie pilnas atbildības.

Puses bija vienisprātis par Latvijas un Polijas labajām attiecībām, kā divpusēji, tā starptautiskajās organizācijās, tostarp Trīs jūru iniciatīvā.

Spriežot par sadarbību drošības jomā, puses pārsprieda arī ātrgaitas dzelzceļa infrastruktūras projekta “Rail Baltica” attīstību, akcentējot, ka tas veicinās ne vien ekonomikas attīstību un cilvēku savstarpējos kontaktus, bet ir nozīmīgs arī Eiropas drošības stiprināšanā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720308731581
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī