Saeima paziņojumā pauž atbalstu Ukrainai NATO Viļņas samitā

(01.06.2023.)

Saeima ceturtdien, 1.jūnijā, pieņēma paziņojumu, kurā pauž atbalstu Ukrainai gaidāmajā NATO Viļņas samitā un aicina pieņemt lēmumu par Ukrainas uzaicināšanu dalībai aliansē. 

Parlamentārieši uzskata par vitāli nepieciešamu izmantot NATO Viļņas samita sniegtās iespējas, lai kopīgi apzinātos turpmāko lēmumu un progresa steidzamību un ar praktiskiem pasākumiem paplašinātu NATO atbalstu Ukrainai, kā arī stiprinātu NATO un Ukrainas politisko partnerību. Tāpat Saeima aicina formulēt konkrētus uzdevumus, ko nepieciešams veikt ātrai Ukrainas integrācijai NATO. 

Paziņojumā deputāti iestājas par spēcīgu un efektīvu Eiropas Savienības un NATO sabiedroto palīdzību Ukrainai, sniedzot militāro, tehnisko, aizsardzības un humāno atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik tas nepieciešams, lai nodrošinātu Ukrainas valsts spēju efektīvi aizstāvēt savu teritoriju uz sauszemes, jūrā un gaisā. 

Saeima atzinīgi vērtē vēsturisko Eiropadomes 2022.gada jūnija lēmumu piešķirt Ukrainai Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu un turpinās atbalstīt Ukrainu ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā. Ukraina ir neatgriezeniski uzņēmusi kursu uz eiroatlantisko integrāciju, uzsver deputāti, atbalstot Ukrainas pilntiesīgu iekļaušanos Ziemeļatlantijas aliansē, tiklīdz apstākļi to ļaus. 

Paziņojumā uzsvērts, ka Latvija gan valdības līmenī, gan pašvaldību, gan pilsoniskās sabiedrības un nevalstisko organizāciju iniciatīvu ietvaros turpinās sniegt vispusīgu atbalstu Ukrainai, lai stiprinātu tās noturību pret Krievijas agresiju. Parlamentārieši atkārtoti apstiprina savu apņemšanos atbalstīt Ukrainu tās atjaunošanā, īpaši Čerņihivas apgabalā. 

Saeima atbalsta Ukrainas iniciatīvas ANO Ģenerālajā asamblejā un citās ANO struktūrās un uzsver, ka ANO līmenī jau ir paveikts milzīgs darbs pretstāvē Krievijas agresijai un tās seku novēršanā. 

Tāpat paziņojumā parlamentārieši aicina stiprināt Krievijai un Baltkrievijai noteiktās sankcijas, lai liegtu agresorvalstīm kara turpināšanai nepieciešamos finanšu un tehnoloģiskos resursus. Saeima stingri apņemas atbalstīt starptautiskos centienus nodrošināt atbildības neizbēgamību un saukt pie atbildības tos, kuri ir atbildīgi par kara noziegumiem un citiem vissmagākajiem starptautiskajiem noziegumiem, kas izdarīti saistībā ar Krievijas agresijas karu pret Ukrainu, un atbalsta ad hoc starptautiska tribunāla izveidi agresijas nozieguma iztiesāšanai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde