Muzeju naktī Saeima aicina iepazīt parlamenta darbu pirms 100 gadiem un mūsdienās

(12.05.2023.)

Sestdien, 13.maijā, Saeimas nams vērs savas durvis Muzeju nakts apmeklētājiem, aicinot ikvienu iepazīt, kā parlaments savu darbu organizēja pirms gadsimta un kā – mūsdienās. 

Šogad aprit 100 gadi, kopš parlaments pieņēma Saeimas kārtības rulli – likumu, kurā apkopotas parlamenta darba procedūras un noteikumi. Tam par godu Muzeju naktī būs iespējams aplūkot Saeimas kārtības ruļļa simtgadei veltītu ekspozīciju un izzināt, kā gadsimta laikā mainījies parlamenta darbs. 

Tāpat parlamenta apmeklētājiem būs iespēja uzzināt, kāpēc Saeimas sēžu vadītājam ir īpašs amata rīks – āmuriņš. 

Muzeju naktī Saeimas viesi varēs apskatīt arī parlamenta telpas – grezno Sēžu zāli, kur ik nedēļu uz sēdi pulcējas Saeimas deputāti, Dzelteno zāli, Sarkano zāli un Balsošanas zāli. 

Saeimas nams apmeklētājiem Muzeju naktī sestdien, 13.maijā, būs atvērts no pulksten 19.00 līdz 24.00. 

Muzeju nakts ir starptautiska akcija “Eiropas Muzeju nakts”, kas vienlaikus notiek visā Eiropā.

Muzeju nakts apmeklētāju ievērībai

Ierodoties parlamentā, apmeklētājiem būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai eID karte), kā arī jāiziet drošības pārbaude.  

Ģimenēm ar maziem bērniem ieeja parlamentā tiks nodrošināta bez rindas un uzrādot vienu personu apliecinošu dokumentu uz visiem ģimenes locekļiem. Apmeklētājiem ar kustību un citiem funkcionāliem traucējumiem, tostarp personām ratiņkrēslos, ieeja tiks organizēta no Jēkaba ielas puses.

Drošības apsvērumu dēļ Saeimas ēkā nav atļauts ienest bīstamus priekšmetus, kā arī ir aizliegts ierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē. Tāpat aicinām ņemt vērā, ka parlamentā nedrīkst ienākt ar liela izmēra somām, kas pārsniedz mugursomas izmērus (~ 50 x 40 x 20 cm), un mājdzīvniekiem. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 4.maijā
09:45  Saeimas Prezidija sēde
10:30  Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
12:00  Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai
13:15  Kopīga fotografēšanās
14:00  Baltā galdauta svētki ar 4. maija Deklarācijas kluba biedriem