Nacionālās drošības komisija: valsts pārvaldes darbiniekiem jābūt lojāliem Latvijas valstij

(03.05.2023.)

Saeimas Nacionālās drošības komisija trešdien, 3.maijā, lēma izskatīšanai Saeimā virzīt grozījumu Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas valsts pārvaldē nodarbinātajiem paredz pienākumu būt lojāliem Latvijas Republikai un tās Satversmei. Tas rosināts, ņemot vērā 13 165 personu parakstīto un Saeimai iesniegto Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu “Aizliegt ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās prokremliski noskaņotām personām”.

“Demokrātijām ir jāspēj aizsargāt savu valsti, Satversmi un tās pilsoņus pret ārēju un iekšēju apdraudējumu. Lai to paveiktu, valsts un pašvaldību iestādēs nevar strādāt personas, kuras ir nelojālas Latvijai un tās Satversmei,” atzīmē Nacionālas drošības komisijas priekšsēdētājs Jānis Dombrava. Tāpat iecerētais grozījums liegs valsts un pašvaldību iestādēs strādāt personām, kuru darbība ir vērsta, lai, piemēram, Krievijas interesēs grautu Ukrainas teritoriālo vienotību, skaidro J.Dombrava.

Paredzēts, ka valsts pārvaldē nodarbinātajiem būs aizliegts paust publisku viedokli vai veikt darbības, kas vērstas pret demokrātiskas valsts teritoriālo nedalāmību, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu.

Iecerētais grozījums neattieksies uz gadījumiem, kad persona pauž kritisku, ironisku vai sarkastisku viedokli par valsts institūcijām un amatpersonām, uz viedokli, kas nav pausts publiski, kā arī uz citām situācijām, kad valsts pārvaldē nodarbinātajam varētu pārmest zināmu diskrētuma trūkumu, bet tas nerada pamatu uzskatīt personu par nelojālu Latvijas Republikai un tās Satversmei, uzsver likumprojekta iesniedzēji.

Jau pašlaik vairāki likumi, kas attiecas uz valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, īpaši ierēdņiem, prasa no viņiem lojalitāti gan valstij, gan Satversmei. Grozījums vienādos attieksmi pret visiem valsts pārvaldē strādājošajiem, neizdalot to kā prasību atsevišķām personu grupām, akcentē likumprojekta iesniedzēji.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā