Latgales kongresa dienā Saeima sanāks uz ārkārtas sēdi

(26.04.2023.)

Saeima ceturtdien, 27.aprīlī, Latgales kongresa dienā sanāks uz ārkārtas sēdi. Sēdē klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, Valsts prezidents Egils Levits, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, kā arī kultūras ministrs un Latviešu vēsturisko zemju attīstības padomes priekšsēdētājs Nauris Puntulis.

Pēc sēdes Saeimas nama Balsošanas zālē plānota Latviešu vēsturiskās zemes – Latgales – karogu svinīgā nodošana. Tajā piedalīsies E.Smiltēns, K.Kariņš, N.Puntulis, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas priekšsēdētājs Edmunds Teirumnieks, Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs un Latgales kongresa lēmuma izpildes padomes priekšsēdētājs Agris Bitāns.

Savukārt 10.30 parlaments skatīs 27.aprīļa kārtējās sēdes darba kārtību, kurā iekļauti 22 jautājumi. Sēdē plānots uzklausīt Ministru kabineta ziņojumu par Latvijas Stabilitātes programmu 2023.-2026.gadam.

Deputāti galīgajā lasījumā lems par grozījumiem, ar kuriem plānots paaugstināt uzņēmumu reprezentatīvu auto vērtības slieksni. Savukārt pirmajā lasījumā parlamentā rīt plānots lemt par izmaiņām dzīvojamo māju atjaunošanas un atbilstošas uzturēšanas veicināšanai.

Saeimas sēdē plānots lemt arī par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi Civillikumā, ar kuriem plānots precizēt termiņu, kādā persona var tiesā apstrīdēt paternitātes pieņēmumu. Tāpat deputāti lems, vai izskatīšanai komisijās nodot likumprojektu, ar kuru plānots pārņemt direktīvu, kas paredz noteikt ierobežojumu laist tirgū aromatizētus karsējamus tabakas izstrādājumus.

Vēl deputāti lems par 11360 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Tautas ievēlēts Latvijas Valsts prezidents” turpmāko virzību.

Apstiprinātajā sēdes darba kārtībā iesniegtas arī izmaiņas. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūgusi parlamentu pirmajā lasījumā skatīt grozījumu Elektronisko sakaru likumā, kas paredz palīdzības tālruņa numura rezervēšanu no vardarbības cietušām sievietēm. Tāpat komisija lūgusi konceptuāli skatīt likuma izmaiņas, ar kurām plānots noteikt elektroenerģijas tirdzniecības darījumu aizliegumu ar Krieviju un Baltkrieviju. Deputāti lūguši Saeimas sēdes darba kārtību papildināt un izskatīšanai komisijās nodot arī grozījumus Krimināllikumā, kas paredz nodrošināt efektīvāku aizsardzību personām, kam izteikti draudi nodarīt smagu miesas bojājumu vai noslepkavot.

Pēc 27.aprīļa kārtējās sēdes beigām, parlaments turpinās skatīt 20.aprīļa kārtējās sēdes darba kārtību. Šajā sēdē plānots konceptuāli vērtēt grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, ar kuriem iecerēts noteikt stingrākas prasības istabas dzīvnieku labturībai un pārdošanai, kā arī skatīt grozījumus paliatīvās aprūpes pieejamības uzlabošanai.

Deputātiem sēdē būs jālemj arī par 10260 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Bezmaksas higiēnas preces meitenēm un sievietēm izglītības iestādēs” turpmāko virzību, savukārt pulksten 17.00 plānota atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde