Saeima: 9.maijā būs aizliegts rīkot atsevišķus pasākumus

(20.04.2023.)

Saeima ceturtdien, 20.aprīlī, pieņēma jaunu likumu, kas nosaka, ka 9.maijā visā Latvijā publiskajā ārtelpā aizliegts rīkot atsevišķus publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus. 

“Visiem zināms, ka 9.maijs ir diena, kuru atsevišķa sabiedrības daļa izmanto totalitāro un okupācijas režīmu slavināšanai, un mūsu interesēs ir nepieļaut tādu pasākumu norisi, kas noniecina mūsu vērtības, šķeļ sabiedrību, slavina militāru agresiju un veicina nepatiesu vēsturisko notikumu atspoguļojumu,” paudusi par likuma projekta virzību Saeimā atbildīgas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ieva Brante. 

9.maijā varēs notikt pasākumi, kuri nav pretrunā ar likumā noteikto mērķi - aizstāvēt valsts un sabiedrības drošības intereses, kā arī nepieļaut Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu un apdraudējumu, tostarp sabiedrības šķelšanu, kara, militārās agresijas, totalitārisma, vardarbības slavināšanas, kā arī nepatiesu vēsturisko notikumu atspoguļojumu. Tāpat 9.maijā varēs rīkot pasākumus, lai solidarizētos ar Ukrainas tautu un pieminētu Ukrainā cietušos un bojāgājušos. 

Likums paredz, ka 9.maijā visu diennakti, kā arī 10.maijā līdz pulksten 7.00 aizliegta pirotehnisko izstrādājumu izmantošana. 

Ja atļauja publiska pasākuma rīkošanai izsniegta līdz likuma spēkā stāšanās dienai, pašvaldība to varēs anulēt un atmaksāt atļaujas saņēmējam nodevu par publiska pasākuma rīkošanu publiskā vietā, noteic likums. 

Likums, ko Saeima pieņēma steidzamības kārtā, stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā