Saeima otrajā lasījumā atbalsta aizliegumu iegādāties tabakas izstrādājumus personām, kas jaunākas par 20 gadiem

(23.03.2023.)

Saeima ceturtdien, 23.martā, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus, ar kuriem plānots noteikt, ka tabakas izstrādājumus, aizstājējproduktus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem, un šīs personas nedrīkstēs tos iegādāties. 

Ar likuma grozījumiem arī iecerēts aizliegt laist tirgū elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, kas satur aromatizētājus. Vienlaikus plānots noteikt ierobežojumu ražot un laist tirgū tabakas izstrādājumus, tabakas aizstājējproduktus vai elektroniskās smēķēšanas ierīces, kas vizuāli atgādina saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas. 

“Nauda, kuru ienes smēķēšanas produktu tirdzniecība, nevar būt svarīgāka par cilvēka veselību un dzīvību. Īpaši būtiski rūpēties par mazāk aizsargātās sabiedrības grupas – bērnu un jauniešu – veselību, pēc iespējas samazinot smēķēšanas produktu pievilcību viņu acīs,” iepriekš paudusi par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Inga Bērziņa. 

Plānots, ka ar grozījumiem tabakai noteiktie lietošanas ierobežojumi publiskās vietās, tirdzniecības un reklamēšanas ierobežojumi, kā arī sponsorēšanas un iepakojuma nosacījumi attieksies arī uz tabakas izstrādājumiem, aizstājējproduktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm. Tāpat likumā plānots nostiprināt piemērojamo sodu par pārkāpumiem. Pašlaik tabakas karsēšanas ierīces, kā arī aizstājējprodukti likumā regulēti netiek.

Lai grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl trešajā – galīgajā – lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt