Vides, klimata un enerģētikas apakškomisija: par siltumu Rīgā tiek pārmaksāts

(21.03.2023.)

Saeimas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas deputāti otrdien, 21.martā, apakškomisijas sēdē tikās ar Rīgas pilsētas pašvaldības, nozares un atbildīgās ministrijas pārstāvjiem, lai spriestu par siltumenerģijas iepirkuma sistēmu Rīgā, kas veicinātu siltumenerģijas un elektroenerģijas efektīvu izmantošanu.

“Skaidrs ir viens - gan esošais regulējums, gan tarifi, gan pati iepirkuma procedūra - ir problemātiska un necaurspīdīga. Tā nenodrošina lētāko tarifu Rīgas iedzīvotājiem,” pēc sēdes sacīja apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Kulbergs, paužot pārliecību, ka par siltumu tiek pārmaksāts viena tirgus dalībnieka interesēs.

Nozares pārstāvji deputātiem uzvēra, ka nepieciešama būtiska siltumenerģijas iepirkumu procedūras reforma, kas nodrošinātu procesa caurspīdīgumu un efektivitāti. Tāpat pārstāvji aicināja izstrādāt jaunu Rīgas Daugavas labā krasta siltumenerģijas vairumtirdzniecības tirgus modeli, iesaistot tā izstrādē Konkurences padomi un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, AS “Latvenergo” pārstāvji norādīja uz elektrības un siltuma tirgus atšķirībām un uzsvēra termoelektrocentrāļu kritiski svarīgo lomu apkures sezonā. Savukārt AS “Rīgas siltums” pauda, ka apkures sezonā ir nepieciešami trīs miljoni megavatstundu siltumenerģijas. Pats uzņēmums spēj saražot 30 procentus no nepieciešamā apjoma. Tāpat AS “Rīgas siltums” pauda, ka atbalsta atvērta siltumenerģijas tirgus modeli.

Uzklausot iesaistītās puses, deputāti bija vienisprātis, ka konkurencei jābūt vienlīdzīgai. Tāpat apakškomisijas deputāti pauda, ka esošais regulējums un iepirkuma procedūra ir jāmaina.

“Apakškomisijas uzdevums ir nākt klajā ar tirgus situācijai un Rīgas iedzīvotājiem atbilstošu risinājumu, lai sakārtotu siltuma apgādes tirgu konkurences apstākļos,” sacīja A.Kulbergs, uzsverot, ka apakškomisija turpinās iesākto diskusiju, aicinot tajā iesaistīties arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju un Klimata un enerģētikas ministriju.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā