Zanda Kalniņa-Lukaševica Čīles vēstniekam: Krievijas izvērstā kara sekas ir jūtamas visā pasaulē

(21.03.2023.)
VideoGalerija

“Esam ieinteresēti stiprināt sadarbību ar Čīli kā līdzīgi domājošu partneri gan divpusēji, gan starptautisko organizāciju ietvaros,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 21.martā, tiekoties ar Čīles Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Tukapelu Fransisko Himenesu-Fuentesu (Tucapel Francisco Jiménez Fuentes). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

“Krievijas izvērstais karš Ukrainā ir drauds globālajai drošībai, un tā sekas, tostarp pārtikas trūkums un energoresursu cenu pieaugums, vēl ilgu laiku būs jūtamas visā pasaulē”, pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre, uzsverot nepieciešamību izveidot īpašu starptautisku tribunālu Krievijas pastrādāto agresijas noziegumu izmeklēšanai. Tam īpaši nozīmīgs būs līdzīgi domājošo valstu koordinēts darbs starptautiskā līmenī. Latvija novērtē Čīles pausto nostāju un aktivitātes Apvienoto Nāciju Organizācijā saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā, teica Z.Kalniņa-Lukaševica.

Vēstnieks akcentēja, ka karš nesis spēcīgu satricinājumu pasaulei, kas vēl cenšas atgūties pēc Covid-19 pandēmijas radītajām sekām, un pauda cerību, ka drīzumā reģionā tiks atjaunots miers.

Saeimas priekšsēdētaja biedre akcentēja nepieciešamību visā pasaulē cīnīties pret Krievijas dezinformāciju un izcēla Rīgā bāzētā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (Stratcom) nozīmīgo darbu.

Tikšanās laikā pārrunātas iespējas attīstīt sadarbību arī ekonomikā, īpaši bioekonomikas, biomedicīnas, kā arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā. Spēcīgu impulsu aktīvākai tirdzniecībai var sniegt arī pagājušā gada nogalē noslēgtais Eiropas Savienības un Čīles modernizētais asociācijas nolīgums, sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre, paužot cerību, ka tas jau drīzumā tiks ratificēts.

Čīles vēstnieks rezidē Stokholmā, Zviedrijā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720306877215
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt