Zanda Kalniņa-Lukaševica: Latviju un Kanādu vieno īpašas saites

(13.03.2023.)

“Es vēlos pateikties par Kanādas nenovērtējamo ieguldījumu Latvijas un līdz ar to visa Baltijas jūras reģiona drošībā. Latvijas sabiedrība zina un ļoti augstu novērtē Kanādas un ikviena jūsu karavīra ieguldījumu. Tas nodrošina pārliecinošu NATO spēku klātbūtni. Madrides samitā pieņemto lēmumu par NATO klātbūtnes palielināšanu alianses austrumu flangā īstenošana ir izšķiroši svarīgi Latvijas drošībai,“ sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, pirmdien, 13.martā, tiekoties ar Kanādas Senāta priekšsēdētāju Džordžu Fēriju (George J.Furey).

Pievēršoties Krievijas izvērstajam asiņainajam karam pret Ukrainu, Z.Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka ad hoc starptautiskais tribunāls, kas tiktu izveidots ar ANO Ģenerālās asamblejas lēmumu, nodrošinātu to, ka Krievija un tās līderi tiek saukti pie atbildības par pastrādātajiem agresijas noziegumiem pret Ukrainu. Tāpat pārrunātas iespējas rast juridiski pamatotu risinājumu Krievijas iesaldēto līdzekļu novirzīšanai Ukrainas atjaunošanai.

“Mūsu izcilās divpusējās politiskās attiecības un īpašās saites, kas izveidojušās caur sadarbību NATO ietvarā, dod iespējas ciešai sadarbībai ekonomikā, investīciju piesaistē, kā arī cīņā pret dezinformāciju un par noteikumos balstītas starptautiskās kārtības nosargāšanu,” pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētāja biedre uzsvēra Latvijas ieinteresētību turpināt sadarbību ar Kanādu dezinformācijas apkarošanā – gan divpusēji, gan NATO, gan Eiropas Savienības-Kanādas dialoga ietvaros. Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka demokrātiskām valstīm vienoti jāiestājas pret Krievijas mēģinājumiem izmantot dezinformāciju un propagandu starptautiskā atbalsta tās agresijai pret Ukrainu iegūšanai.

“Krievija jau ilgu laiku izmanto dezinformāciju gan Krievijas teritorijā, gan ārpus tās, lai attaisnotu izvērsto brutālo agresiju un šķietami padarītu visu ne tik viennozīmīgu. Cīņa nenotiek tikai kara laukā, tikpat aktīva un nežēlīga cīņa notiek informācijas telpā,” teica Z.Kalniņa-Lukaševica.

Pievēršoties ekonomiskās sadarbības iespējām, Latvijas un Kanādas parlamentārieši bija vienisprātis, ka kritiskā infrastruktūra, tostarp mobilie tīkli un datu centri, ir būtiski drošībai, un pārrunāja iespējas izstrādāt un ražot kopīgus augsto tehnoloģiju risinājumus un produktus. Latvijas puse īpaši atzīmēja mūsu valsts panākumus 5G risinājumu izstrādē, kā arī rosināja Kanādas uzņēmējiem investēt Latvijas ekonomikā.

Sarunā piedalījās arī deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Kanādas parlamentu locekļi – Saeimas sekretāra biedre Antoņina Ņenaševa, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Jānis Dombrava un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns. Pēc Saeimas priekšsēdētāja biedres aicinājuma sarunā piedalījās arī NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Kanādas Senāta priekšsēdētājs šajās dienās uzturas oficiālā vizītē Latvijā kopā ar kundzi un viņa vadīto delegāciju – Kanādas parlamenta senatoriem Toniju Dīnu (Tony Dean), Robertu Bleku (Robert Black) un Mārgaretu Donu Andersoni (Margaret Dawn Anderson).

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720306673812
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt