Saeima paaugstina minimālos ienākumus

(08.03.2023.)

No šī gada 1.jūlija paaugstināsies minimālo ienākumu sliekšņi, tādējādi vairākām sabiedrības grupām palielināsies minimālie ienākumi. To noteic Saeimā trešdien, 8.martā, galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā “Par sociālo drošību”, kā arī saistītie grozījumi vēl četros likumos. Grozījumi saistīti ar šī gada valsts budžetu. 

Minimālo ienākumu sliekšņus no līdz šim noteiktās skaitliskās vērtības, kas izteikta eiro, turpmāk noteiks kā procentuālu vērtību no minimālo ienākumu mediānas. Zemākā iespējamā robeža paredzēta 20 procentu apmērā no ienākumu mediānas apmēra. 

Minimālo ienākumu sliekšņu apmēri dažādām sociālām grupām būs atšķirīgi. Tiem piemēros koeficientus, kā arī to apmērs būs atkarīgs no tā, vai cilvēkam ir invaliditāte, kāda invaliditātes grupa ir noteikta un vai cilvēks ir nodarbināts. Tas skars personas, kas saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, minimālo vecuma vai invaliditātes pensiju, sociālās palīdzības pabalstus pašvaldībās, kā arī atbalstu apgādnieka zaudējuma gadījumā. 

Minimālo ienākumu mediāna no šī gada 1.jūlija prognozēta 626 eiro apmērā, un kopumā minimālo ienākumu paaugstināšanai šogad būs nepieciešami 10,4 miljoni eiro, bet 2024. un 2025.gadā – 20 miljoni eiro katru gadu. 

Sākot ar 2024.gadu, minimālo ienākumu sliekšņus pārskatīs katra gada janvārī, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes publicēto minimālo ienākumu mediānu uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī. Ja šī mediāna nebūs mainījusies vai būs samazinājusies, minimālo ienākumu sliekšņi paliks iepriekš noteiktajā apmērā.   

Izmaiņas minimālo ienākumu sliekšņu noteikšanā rosinātas, lai noteiktu metodoloģiski pamatotu un sociālekonomiskajai situācijai atbilstošu minimālā ienākuma līmeni personām ar zemiem un ļoti zemiem ienākumiem, teikts grozījumu anotācijā. 

Minimālo ienākumu sliekšņu paaugstināšanu noteic arī saistītie grozījumi likumā “Par valsts pensijām”, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, Valsts sociālo pabalstu likumā un likumā “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”. 

Jaunā pieeja minimālo ienākumu noteikšanā stāsies spēkā šī gada 1.jūlijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā