E.Smiltēns, apritot gadam kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā: mūsu pienākums ir tēraudciets atbalsts Ukrainai

(24.02.2023.)
VideoGalerija

“Šodien starp Krieviju un brīvo pasauli nolaižas jauns dzelzs priekškars, taču visa pasaule zina, ka no tīras dzelzs tas ir tieši Ukrainā. Tas ir taisīts no asinīm slacītas un cīņu dūmos nokvēpušas dzelzs. Tas kalts no kaujās rūdīta tērauda. Tā ir tērauda barjera, kas pasauli sargā no plēsīga, mežonīga zvēra. Mūsu pienākums, mūsu atbildība ir tēraudciets atbalsts Ukrainai. Latvijā un starptautiski. Vārdos un darbos. Morāli un praktiski,” piektdien, 24.februārī, Saeimas ārkārtas sēdē, apritot gadam kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Krievija apzināti cenšas atkārtot vēsturi un Krievijas imperiālisms joprojām ir dzīvs – tikpat postošs, nežēlīgs un asiņains. “Pēdējās desmitgades Eiropā diemžēl pavadītas ietiepīgā vēlmju domāšanā, ka drošība Eiropā bez Krievijas nav izveidojama. Šodien Rīga un Tallina, Viļņa, Varšava pārliecinoši un nepārprotami uzsver – Ukrainas uzvara ir vienīgais ceļš uz drošības atjaunošanu Eiropas kontinentā. Drošība Eiropā nav izveidojama bez Ukrainas!” pauda E.Smiltēns.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Latvijas parlaments ir darījis daudz gan Ukrainas un tās cilvēku atbalstam, gan mūsu drošības stiprināšanai, bieži vien demonstrējot drosmi un līderību, kas bija nepieciešama Ukrainas atbalsta stiprināšanai Eiropas līmenī. “Tas bijis iespējams tāpēc, ka tas precīzi atspoguļo mūsu tautas pārliecību un vērtības. Mūsu cilvēku stingru nostāšanos taisnības un brīvības pusē. Mēs varam droši un pārliecinoši teikt: Latvijas politiskais, militārais, finansiālais, humānais un cilvēciskais atbalsts turpināsies. Lai cik tas maksātu un lai cik ilgs laiks tam būtu nepieciešams,” uzsvēra E.Smiltēns.

“Ukrainas drošība ir mūsu drošība, Ukrainas brīvība ir mūsu brīvība, Ukrainas uzvara ir mūsu uzvara. Slava Ukrainai! Saules mūžu Latvijai!” runas noslēgumā sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

Saeimas deputātus attālināti uzrunāja arī Ukrainas parlamenta (Verkhovna Rada) priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks (Ruslan Stefanchuk), paužot pateicību par Latvijas un tās iedzīvotāju atbalstu Ukrainai un atzīmējot, ka kopā ar bēdām pie mums ir atnācis īstu draugu atbalsts. Mēs turamies, mēs nepadodamies, mēs uzvarēsim, jo ar mums ir taisnība, uzsvēra Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs.

R.Stefančuks īpaši atzīmēja Latvijas valsts pieņemtos lēmumus Ukrainas atbalstam, kā arī militāro, humāno palīdzību un rehabilitācijas iespējas Ukrainas karavīriem Latvijā. Augsti novērtējam jūsu stingro atbalstu attiecībā uz Ukrainas dalību Eiropas Savienībā un NATO un to darbu, kuru jūs īstenojat, lai pārliecinātu Eiropas partnerus, ka Ukrainai pēc iespējas ātrāk jāiestājas Eiropas Savienībā. Eiropas Savienības kandidātvalsts statusa piešķiršana Ukrainai ir mūsu kopīga uzvara, uzsvēra Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs.

Sēdē uzrunu sacīja arī Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720306236782
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt