Baltijas valstu un Polijas spīkeri: Ukrainas uzvara ir vienīgais ceļš uz miera atjaunošanu Eiropā

(24.02.2023.)

“Tirānija un terors ir jāizbeidz. Mieram un brīvībai ir jāuzvar. Ukrainas uzvara ir vienīgais ceļš uz miera atjaunošanu Eiropā. Mēs stāvam kopā ar Ukrainu,” piektdien, 24.februārī, apritot gadam kopš Krievijas pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā, kopīgā paziņojumā pauž Baltijas valstu un Polijas parlamenta priekšsēdētāji.

Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna, Igaunijas Republikas parlamenta priekšsēdētāja Jiri Ratasa (Jüri Ratas), Lietuvas Republikas parlamenta priekšsēdētājas Viktorijas Čmilītes-Nilsenas (Viktorija Čmilytė-Nielsen) un Polijas Republikas Seima apakšpalātas priekšsēdētājas Elžbetas Vitekas (Elżbieta Witek) parakstītajā paziņojumā atkārtoti apliecināts nelokāms atbalsts un apņēmība nodrošināt Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās. “Mūsu valstis ir apņēmušās arī turpmāk sniegt politisku, ekonomisku, militāru un humānu atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams,” uzsvērts kopīgajā paziņojumā.

Krievijas izvērstais agresijas karš pret Ukrainu ir radījis milzīgas ciešanas Ukrainas iedzīvotājiem un skāris miljoniem cilvēku visā pasaulē. Tas ir iedragājis drošību un stabilitāti Eiropā un visā pasaulē un ir uzskatāms par nopietnu uzbrukumu noteikumos balstītai starptautiskajai kārtībai, teikts paziņojumā.

Baltijas valstu un Polijas parlamentu priekšsēdētāji apliecina pilnīgu solidaritāti ar Ukrainas tautu un apbrīno tās drosmi un apņēmību aizstāvēt Ukrainas brīvību un suverenitāti. “Mēs godinām visus tos, kas ir upurējuši savu dzīvību par Ukrainas neatkarību, un izsakām visdziļāko līdzjūtību ģimenēm, kuras zaudējušas savus tuviniekus Krievijas īstenotajā agresijas karā pret Ukrainu,” teikts paziņojumā.

Paziņojumā uzsvērts, ka mēs kopīgi ar citiem partneriem turpināsim atbalstīt Ukrainas un tās infrastruktūras atveseļošanu un atjaunošanu. “Mūs ar Ukrainu vieno kopīgas vērtības – demokrātija, tiesiskums un cilvēktiesību ievērošana. Ukraiņi maksā visaugstāko cenu par mūsu kopīgo vērtību un Eiropas drošības aizsardzību. Ukrainas vieta ir eiroatlantiskajā brīvo un demokrātisko valstu saimē. Mēs esam apņēmušies arī turpmāk atbalstīt Ukrainas centienus kļūt par Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti,” pauž parlamentu priekšsēdētāji.

Paziņojumā stingri nosodīta Krievijas izvērstā agresija pret Ukrainu. “Mēs stingri noraidām un nekad neatzīsim Ukrainas teritoriju – Krimas, Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas – aneksiju,” uzsver Baltijas valstu un Polijas parlamenta priekšsēdētāji.

Tāpat paziņojumā atkārtota prasība nekavējoties pārtraukt Krievijas karadarbību pret Ukrainu, visus tīšos un neselektīvos uzbrukumus, kas vērsti pret civiliedzīvotājiem un civilo infrastruktūru, un pilnībā, nekavējoties un bez nosacījumiem izvest visus Krievijas spēkus un militāro aprīkojumu no Ukrainas teritorijas tās starptautiski atzītajās robežās. Paziņojumā pausts aicinājums Baltkrievijas un Irānas iestādēm pārtraukt atbalsta sniegšanu Krievijai karā pret Ukrainu, kā arī citām valstīm izbeigt jebkādas darbības, kas veicina Krievijas agresiju.

Parlamentu priekšsēdētāji uzsver, ka, turpmāk vēl vairāk pastiprinot un paplašinot pret Krieviju noteiktos ierobežojumus, vēl vairāk pastiprinot Krievijas starptautisko izolāciju visos iespējamos formātos un jomās un tādējādi palielinot Krievijas agresijas izmaksas, mūsu valstis turpinās palielināt kolektīvo spiedienu uz Krieviju, lai tā izbeigtu šo karu un izvestu savus spēkus no Ukrainas. Vienlaikus pausts nosodījums centieniem atkal ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties starptautiskās sacensībās. 

Paziņojumā atzīmēts, ka Krievija, visi vainīgie un līdzvainīgie ir jāsauc pie atbildības par agresijas noziegumu, par kara noziegumiem, genocīdu un noziegumiem pret cilvēci, kā arī pausts aicinājums steidzami izveidot īpašu starptautisku tribunālu.

Paziņojums

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde