eID karti kā obligātu personas dokumentu ieviesīs pakāpeniski

(23.02.2023.)

Personām, kurām līdz šī gada 30.aprīlim ir izsniegta tikai pase, eID karte būs obligāta tad, kad beigsies pases derīguma termiņš. To noteic ceturtdien, 23.februārī, Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā. 

“Tādējādi personas apliecības jeb eID kartes kā obligāta personu apliecinoša dokumenta ieviešana notiks pakāpeniski, nenosakot konkrētu datumu, kā tas bija paredzēts iepriekš,” pauž par grozījumu virzību Saeimā atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. 

Saskaņā ar grozījumiem personām, kas sasniegušas 15 gadu vecumu, noteikts pienākums personas apliecību saņemt līdz ar pases lietošanas derīguma beigu iestāšanos. Ja persona vēlēsies, vienlaikus ar eID karti, varēs saņemt arī pasi. 

Iepriekš bija plānots, ka no šī gada 1.maija iedzīvotājiem eID karte ir obligāts personu apliecinošs dokuments. Likuma izmaiņas rosinātas, ņemot vērā līdz šim apgrūtināto dokumentu formēšana ļoti lielā cilvēku skaita pieplūduma dēļ ierobežotā laikā, norādīts grozījumu anotācijā. 

Izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc grozījumu izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt