Edvards Smiltēns Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietniecei: atbalstīsim Ukrainu līdz pat uzvarai

(20.02.2023.)
Galerija

“Latvija sniedz visaptverošu palīdzību Ukrainai, un sabiedrībā valda spēcīgs, nepagurstošs atbalsts, tostarp praktiskā līmenī. Latvija atbalstīs Ukrainu līdz pat absolūtai Ukrainas uzvarai. Krievijai ir jāatbild par šīm asiņainajām zvērībām. Vainīgajiem ir jātop sodītiem. Tas ir jautājums par to, vai pasaulē valdīs tiesību spēks vai tiesības uz spēku,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, pirmdien, 20.februārī, tiekoties ar Ukrainas parlamenta (Verkhovna Rada) priekšsēdētāja vietnieci Olenu Kondratjuku (Olena Kondratiuk).

“Vladimirs Putins mēģina Ukrainā dzēst gaismu, dzēst dzīvības, bet mēs to nedrīkstam pieļaut,” uzsvēra E.Smiltēns un piebilda, ka, atklājot akciju “Gaismu Ukrainai!”, pie Saeimas nama līdzās Latvijas karogam pacelts Ukrainas karogs un parlaments diennakts tumšajās stundās ir izgaismots Ukrainas karoga krāsās.

O.Kondratjuka pateicās par Latvijas sniegto visaptverošo atbalstu, tostarp īpaši atzīmējot militāro palīdzību. Atbalsts Ukrainai sasniedzis vienu procentu no mūsu valsts iekšzemes kopprodukta. Kā akcentēja O.Kondratjuka, Latvija ir uzņēmusies līderības lomu atbalstā un var kalpot kā spilgts piemērs citām valstīm.

“Mēs esam ielikuši fundamentālus pamatus Latvijas un Ukrainas ciešai draudzībai. Latvija atbalsta Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs, akcentējot, ka turpinās šo jautājumu uzturēt starptautiskajā dienaskārtībā.

O.Kondratjuka izcēla pagājušajā mēnesī aizvadīto Saeimas priekšsēdētāja vizīti Ukrainā, kuras laikā Latvijas delegācija viesojās arī Krievijas okupācijā cietušajā Čerņihivas apgabalā, kurā nodarīti būtiski postījumi infrastruktūrai. Latvija palīdz apgabala rekonstrukcijā, tostarp piegādājot būvmateriālus dzīvojamo māju atjaunošanai Jahidnes ciemā.

Puses pārrunāja, ko vēl vajadzētu darīt, lai Krieviju piespiestu atkāpties un nodrošinātu to, ka Ukraina uzvar un atgūst savas teritorijas. E.Smiltēns un O.Kondratjuka sprieda par starptautiska tribunāla izveidi, lai sauktu Krieviju pie atbildības. Tāpat pārrunāts darbs pie tiesiskā ietvara, kas ļautu iesaldētos Krievijas aktīvus izmantot Ukrainas atjaunošanā, kā arī reparācijām, kas varētu sniegt ieguldījumu Ukrainas atjaunošanā.

Pārrunājot nepieciešamību izolēt Krieviju no jebkādiem starptautiskiem pasākumiem, Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka Krievija izmanto par ieročiem it visu – pat kultūru un sportu. E.Smiltēns un O.Kondratjuka bija vienisprātis, ka nav pieļaujama Krievijas sportistu dalība nākamgad gaidāmajās olimpiskajās spēlēs Parīzē, pat ne tādā gadījumā, ja sportisti startē zem neitrāla karoga.

Kopā ar Saeimas priekšsēdētāju ar O.Kondratjuku parlamentā tikās arī Saeimas priekšsēdētāja biedrs Jānis Grasbergs un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720306151973
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā