Edvards Smiltēns seminārā par klimata pārmaiņu izaicinājumiem: mūsu tautas vēsturiskais vērtību kods – pasargāt, saudzēt un saglabāt

(15.02.2023.)
VideoGalerija

“Mūsu tautas vēsturiskais vērtību kods – pasargāt, saudzēt un saglabāt. Tas ir arī ideālais rīcības modelis, kas vienlaikus attiecas gan uz dabu, gan kultūras mantojumu,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, trešdien, 15.februārī, parlamentā atklājot semināru “Klimats, kultūra, dzīves kvalitāte”.

“Mēs jūtīgi reaģējam uz katru nocirstu meža stūri, dižkoku, pārdzīvojam par postā ejošu vēsturisku celtni un daudz darām, lai mums svarīgo saudzētu un saglabātu,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs, atzīmējot, ka to mums nākas darīt laikos, kad visapkārt norisinās pārmaiņas.

“Pamatjautājums ir, kā savienot tradicionālo, saglabājamo ar tām pārmaiņām, ko nes šis laiks. Kā saglabāt līdzsvaru, saudzēt un vienlaikus spēt arī ļoti dinamiski attīstīties,” pauda E.Smiltēns, uzsverot, ka uz šiem jautājumiem atbildes jāmeklē ne vien atbildīgajām ministrijām, bet mums visiem kopā.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētaja Agita Zariņa-Stūre uzsvēra, ka šobrīd vairāk nekā jebkad agrāk mums ir vajadzīga izpratne un zināšanas par kultūras un klimata pārmaiņu mijiedarbību, un šeit būtiska loma ir izglītībai. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētaja īpaši akcentēja nepieciešamību stiprināt jauniešu klimata pratību, tostarp atzīmējot klimata skolas kā soli pareizajā virzienā. “Sakārtotāka vide mūsu valstij ne tikai palīdz kļūt zaļākai, bet būtiski veicina arī pilsonisko līdzdalību, atbildību un kultūru mūsos pašos,” uzsvēra A.Zariņa-Stūre.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Inga Bērziņa akcentēja, ka mums kopā ir jāmeklē atbildes, kā klimata politika un Eiropas zaļais kurss kulturāli var uzlabot visas sabiedrības dzīves kvalitāti. I.Bērziņa īpaši atzīmēja vides, ekonomikas un kultūras iniciatīvu “Jaunais Eiropas Bauhaus” un Kuldīgas pilsētas iesaisti tajā kā labo piemēru. Iniciatīva savieno dizainu, ilgtspējību, pieejamību un investīcijas, lai sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus. 

Semināru rīko UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde un biedrība “ICOMOS Latvija” sadarbībā ar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Francijas institūtu Latvijā un Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultāti.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720306019771
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta