Saeimas priekšsēdētājs Zviedrijas vēstniecei: jāmeklē jauni veidi, kā spēcināt mūsu ekonomikas

(06.12.2022.)
VideoGalerija

“Eiropa šobrīd ir vienotāka nekā jebkad iepriekš. Mums ir jāmeklē veidi, kā spēcināt mūsu ekonomikas, jāatrod jaunas sadarbības iespējas, jo īpaši jomās ar augstu pievienoto vērtību,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, otrdien, 6.decembrī, parlamentā tiekoties ar Zviedrijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Kārinu Hēglundi (Karin Höglund).

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra Latvijas un Zviedrijas labās attiecības, tostarp minot, ka Zviedrija pērn ierindojās sestajā vietā starp Latvijas preču tirdzniecības partneriem un pirmajā – veiktajās investīcijās. Puses pārrunāja infrastruktūras “Rail Baltica” projektu un Zviedrijas uzņēmumu iespējas iesaistīties tā attīstībā.

Puses pārrunāja arī Zviedrijas vēsturisko lēmumu pievienoties NATO, un Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra šī lēmuma pozitīvo ietekmi uz Eiropas drošības arhitektūru.

Spriežot par Krievijas asiņaino karu Ukrainā, E.Smiltēns atzīmēja, ka no mūsu perspektīvas raugoties, Krievija nav mainījusies. “Mēs esam citādāka sabiedrība, mēs cenšamies kaut ko izveidot un radīt, kamēr Krievijai joprojām ir cita filozofija,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs, atzīmējot, ka Padomju Savienības mentalitāte nenomira līdz ar pašu valsti deviņdesmitajos gados un šis ir mirklis, kurā beidzot pielikt tai punktu.

E.Smiltēns atzīmēja, ka Ukraina ir izdarījusi daudz vairāk nekā pati to apjauš – tā cīnās ne vien par mūsu visu brīvību, bet ir mainījusi arī politisko ainavu. Vēstniece uzsvēra Latvijas ieguldījumu un dāsnumu Ukrainas atbalstam. “Mēs zinām, ka brīvībai ir sava cena,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

Tā kā Zviedrija nākamgad būs prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē, E.Smiltēns un K.Hēglunde pārrunāja Zviedrijas prioritātes, īpaši pievēršoties atbalstam Ukrainai, kā arī enerģētiskās patstāvības stiprināšanai.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720304259723
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde