Zanda Kalniņa-Lukaševica Bukarestē: Eiropas Savienība saskaras ar arvien nopietnākiem hibrīddraudiem

(28.11.2022.)
Galerija

“Eiropas Savienība un tās dalībvalstis saskaras ar arvien nopietnākiem hibrīddraudiem, tostarp dezinformāciju, kiberuzbrukumiem, draudiem energoapgādes drošībai. Šie draudi ir daļa no plašākas stratēģijas, ko īsteno Krievija, cenšoties vājināt mūsu demokrātijas un ietekmēt mūsu lēmumus,” pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica pirmdien, 28.novembrī, Bukarestē tiekoties ar Rumānijas parlamenta Deputātu palātas viceprezidentu Florinu Aleksandru Aleksi (Florin-Alexandru Alexe).

Sarunā īpaša uzmanība tika veltīta energoapgādes drošībai un cīņai ar dezinformāciju, propagandas izplatību, kā arī nepieciešamībai ierobežot naida runu. Ņemot vērā aktuālo situāciju Eiropā, sadarbība starp līdzīgi domājošām valstīm kļūst aizvien nozīmīgāka, lai novērstu hibrīddraudus, uzlabotu mūsu valstu noturību un samazinātu atkarību no autoritārajiem režīmiem, piemēram, enerģētikas jomā.

Saeimas priekšsēdētāja biedre Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka Krievija ir gatava izmantot plašu hibrīdinstrumentu klāstu, lai sasniegtu savus mērķus. Tāpēc ir īpaši svarīgi stiprināt mūsu sadarbību Eiropas Savienības, NATO un citos formātos hibrīddraudu novēršanā, palielinot mūsu noturību.

Z.Kalniņa-Lukaševica un F.A.Alekse bija vienisprātis, ka dezinformācijas un propagandas ierobežošanas, kā arī medijpratības veicināšanas jautājumos nozīmīga ir arī savstarpēja pieredzes apmaiņa.

“Rumānija un Latvija ir cieši partneri drošības jomā gan divpusēji, gan NATO ietvaros. Mēs esam pateicīgi par Rumānijas lēmumu atjaunot dalību NATO gaisa telpas patrulēšanas misijā Baltijas valstīs,” uzsvēra Z.Kalniņa-Lukaševica.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja biedre akcentēja, ka būtiski turpināt sniegt atbalstu Ukrainai. Mums jāaizstāv likumos balstīta starptautiskā kārtība un jāizmanto visi iespējamie mehānismi Krievijas pastrādāto kara noziegumu Ukrainā izmeklēšanai un tās saukšanai pie atbildības, pauda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Saeimas priekšsēdētāja biedre līdz 29.novembrim uzturas Bukarestē, Rumānijā, kur noris Minhenes līderu tikšanās. Bukarestē plānots spriest par drošības jautājumiem, kas saistīti ar Krievijas karu Ukrainā, kā arī austrumu un dienvidaustrumu Eiropas attīstību, tai skaitā Rietumbalkānu un Melnās jūras reģiona nākotni. Minhenes līderu tikšanās noris vienreiz vai divas reizes gadā dažādās pasaules galvaspilsētās.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā