I.Mūrniece: brīvība, neatkarība, demokrātija – augstākās vērtības mūsu valsts pamatos

(27.10.2022.)
Galerija

“Esam sanākuši kopā, lai cildinātu demokrātiju un parlamentārismu. Lai cildinātu Latvijas spēku un to, ka mūsu balsis vienmēr ir bijušas izšķirošas Latvijas liktenim. Tā tas bija, dibinot Latvijas valsti, tā tas bija, atjaunojot Latvija neatkarību, un tā tas ir šodien, veidojot Latvijas nākotni – mūsu turpinājumu. Brīvība, neatkarība, demokrātija – tās ir augstākās vērtības, kas ieliktas mūsu valsts un valsts iekārtas pamatos,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 27.oktobrī, Latvijas Nacionālajā teātrī atklājot svinīgo koncertu “Turpinājums. Mūsu balsis”, kas veltīts Saeimas simtgadei.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Latvijas tautas prasība pēc demokrātijas ir vainagojusies Satversmē kā divi pirmie panti – Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, un Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai. “Šie Satversmes panti pēc sava gara nekad nevar tikt grozīti, kamēr vien pastāvēs latviešu brīvības un neatkarības griba. Politiskā griba pēc savas valsts. Mūsu valsts tiesiskās sistēmas pamati vienmēr ir balstījušies demokrātijā, lai kādus pārbaudījumus un pārrāvumus būtu nācies piedzīvot,” sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra mūsu Satversmes spēku: “Tā ir bijusi Latvijas valstiskuma balsts vissarežģītākajos laikos. Mūsu Satversme ir bijusi drošs balsts visās mūsu cīņās par brīvību un neatkarību,” pauda I.Mūrniece, uzsverot, ka Satversme ir mūsu tautas un mūsu valsts identitāte.

Uzrunājot klātesošos, I.Mūrniece sacīja, ka Saeimas deputātu uzdevums ir pildīt ne tikai savu primāro uzdevumu – būt likumdevējam –, bet skatīties daudz plašāk – kā valsti darīt arvien stiprāku un kā attaisnot pilsoņu uzticēto mandātu. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka “sabiedrībai biežāk jāatceras, ka tā patiesībā ir ļoti līdzdalīga politikas veidošanā. Savukārt politikai ir jāsniedz sabiedrībai vairāk labi sagatavotas informācijas, jāspēj vairāk iedziļināties sabiedrībai svarīgos jautājumos un, protams, jāapliecina spēja mainīties”.

“Komunikācijas veids un komunikācijas līdzekļi var mainīties līdzi laikam, taču saturs vienmēr paliks svarīgs. Un vērtības vissvarīgākās. Lūkojoties uz Ukrainas politiku, mēs labi redzam arī līdera un tautas lomu. Briesmu brīdī visa sabiedrība saslēdzas, lai nosargātu savu valsti un demokrātiju,” sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Latvija visvairāk var lepoties ar to, ka Latvijas ļaudis, sastājoties garā paaudžu ķēdē, ir izveidojuši Latviju – to iecerējuši, dibinājuši, kopuši, diemžēl zaudējuši, pēc tam atjaunojuši un noturējuši. “No nacionālās pašapziņas dzimšanas līdz demokrātiskai valsts iekārtai. No Satversmes, kas sargā Latvijas valstiskumu, līdz klātbūtnei Eiropā un NATO, kas būtiska valsts pastāvēšanai. Ikviena paaudze ir darījusi, ko spēj, lai Latvija pastāvētu,” uzsvēra I.Mūrniece.

“Šodien mēs esam tie, kas strādā, lai Latvija turpinās nākamībā. Tie, kam jānotur Latvija sev, saviem bērniem un bērnu bērniem,” pauda Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka, lai noturētu savu valsti, ir vajadzīga liela koncentrēšanās, tā ir kopatbildība. “Mēs apzināmies, ka ģeopolitiskā dimensija vienmēr būs tā mēraukla, pēc kuras vērtēsim galvenos valstiskos uzdevumus. Tādēļ šodien mums ir tikai daži vissvarīgākie uzdevumi – valsts drošība, ieskaitot robežu nostiprināšanu, pilnīga enerģētiskā neatkarība no Krievijas un būtiska iekšzemes kopprodukta kāpināšana, lai mūsu cilvēki varētu dzīvot sociālā drošībā un labklājībā. Tas ir tas, uz ko mums jākoncentrējas,” uzsvēra I.Mūrniece.

“Aicinu visu Latvijas sabiedrību saliedēties ap mūsu augstākajām vērtībām – brīvību, neatkarību, demokrātiju,” vēlot saules mūžu Latvijai, runas noslēgumā sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720303212110
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā