Saeimā svinīgā pasākumā atklāta parlamenta simtgadei veltīta pastmarka un aploksne

(20.10.2022.)
VideoGalerija

Saeimas namā ceturtdien, 20.oktobrī, svinīgā pasākumā atklāta parlamenta simtgadei veltīta pastmarka un aploksne. “Latvijas Pasts jau vairākkārt iemūžinājis mūsu valsts vēsturei nozīmīgus notikumus – Latvijas Tautas frontes dibināšanu, Baltijas ceļu, 1990.gada 4.maija Neatkarības deklarāciju. Šodien šai pastmarku sērijai pievienosies vēl viena – par godu Saeimas simtgadei,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Kad veidojām sava jubilejas gada grafisko zīmi – simtgades logo -, tajā iekļāvām stilizētu ceriņa ziedu un mūsu parlamentu raksturojošo amfiteātra pusloku. Tieši šie simboli tagad redzami arī parlamenta jubilejai veltītajā pastmarkā un aploksnē, pauda I.Mūrniece. Uz pastmarkas un aploksnes redzama arī Saeimas simtgadei veltītā ceriņu šķirne ‘Brīve’, kas simboliski vēsta par uzticību mūsu valsts lielākajām vērtībām – brīvībai, neatkarībai un demokrātijai.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka parlamenta simtgadē svinam to, ka pilnībā sāka funkcionēt demokrātiskā Latvijas valsts iekārta. Ar pirmās Saeimas pirmo sanākšanas dienu stājās spēkā mūsu valsts pamatlikums – Satversme. Līdz ar to mēs reizē svinam brīvību, neatkarību un demokrātiju, kas bija, ir un paliek mūsu tautas lielākās vērtības, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

“Parlamentārisms izrādījās ļoti būtisks tālākajā valsts vēsturē. Pateicoties tam un Satversmei, mēs spējām nodrošināt valsts turpinātību un varējām atjaunot parlamentāro iekārtu pat pēc vairāk nekā 50 okupācijas gadiem. Tas ir unikāls gadījums valstu vēsturē,” sacīja I.Mūrniece. “1.novembrī darbu uzsāks jaunievēlētā 14.Saeima, kas būs jau desmitā atjaunotajā Latvijas Republikā, un tajā, tāpat kā četrās starpkaru posma Saeimās, strādās tautas priekšstāvji, kuru uzdevums ir strādāt valsts un tautas labā.”

Pasākumā klātesošos uzrunāja arī Latvijas Pasta valdes loceklis Kristaps Krūmiņš. Tajā piedalījās arī Saeimas Prezidija locekļi, deputāti, Latvijas Filatēlistu savienības viceprezidents Egils Plūme, kā arī Dārzkopības institūta vadošā pētniece, Saeimas simtgadei veltītās ceriņu šķirnes selekcionāre Sarmīte Strautiņa, kuras fotomateriāli izmantoti pastmarkas un aploksnes vizuālajā noformējumā.

1.Saeima uz savu pirmo sēdi pulcējās 1922.gada 7.novembrī pulksten 12.00, un līdz ar parlamenta sanākšanu spēkā stājās arī Latvijas valsts pamatlikums – Satversme -, kas noteic valsts iekārtu un varas īstenošanas principus. Parlamenta ievēlēšanas un darbības pamatprincipi palikuši nemainīgi cauri laikiem.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720303037699
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā