Inese Voika sarunā ar Saūda Arābijas vēstnieku izceļ ciešākas sadarbības iespējas IKT sektorā

(19.10.2022.)
VideoGalerija

Latvijas un Saūda Arābijas sadarbība pēdējos gados kļūst arvien aktīvāka, pat neskatoties uz Covid-19 pandēmijas nestajiem izaicinājumiem, un plašas iespējas pavērtu vēl ciešāki kontakti ekonomikā, it sevišķi informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) sektorā, sacīja Saeimas sekretāra biedre Inese Voika, trešdien, 19.oktobrī, tiekoties ar Saūda Arābijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Faisailu bin Ibrahimu Gulamu (Faisal bin Ibrahim Ghulam). Vēstnieks parlamentā bija ieradies atvadu vizītē. 

Mums ir attīstīts IKT un digitālo risinājumu sektors, un daudzi jomas vadošie Latvijas uzņēmumi jau ir pārstāvēti Saūda Arābijas tirgū, taču pastāv vēl ciešākas sadarbības iespējas, akcentēja I.Voika. Kā piemēru Saeimas sekretāra biedre izcēla 5G sakaru tīkla attīstību, kas var būt būtiska ne vien privātajam, bet arī publiskajam sektoram. Novembra beigās Rīgā gaidāms arī 5G jautājumiem veltīts forums, kas jau kopš 2018.gada ik gadu pulcē vadošos 5G lēmumu pieņēmējus un praktiķus no Eiropas un arī ārpus tās.  

Sadarbības veicināšanai būtiska arī vizīšu apmaiņa, akcentēja I.Voika. 2020.gadā Latviju pirmo reizi apmeklēja Saūda Arābijas ārlietu ministrs, un pirms tam Saūda Arābiju vizītē apmeklējis arī Latvijas ārlietu ministrs, vizītes laikā parakstot konvenciju par izvairīšanos no dubultas nodokļu uzlikšanas. 

Kā būtisku jau paveiktu darbu ekonomiskās sadarbības stiprināšanai vēstnieks izcēla noslēgto konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu. Saeimas sekretāra biedre un vēstnieks bija vienisprātis, ka jaunu impulsu ciešākiem kontaktiem sniegtu arī starpvaldību ekonomiskās sadarbības līguma noslēgšana. 

I.Voika un vēstnieks pārrunāja arī drošības situāciju, ko krasi ietekmējis iebrukums Ukrainā. I.Voika pateicās Saūda Arābijai par pausto atbalstu Ukrainai, tostarp Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) līmenī, kā arī praktisko humāno palīdzību, kas ir apliecinājums solidaritātei ukraiņu tautai. Kā akcentēja vēstnieks, Saūda Arābija atbalstījusi visas ar Krievijas agresiju Ukrainā saistībās ANO rezolūcijas. 

Vēstnieks rezidē Somijas galvaspilsētā Helsinkos. 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720303007262

Video:

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem