Dievturu garīdzniekiem plānots noteikt tiesības laulāt ar juridisku spēku

(18.10.2022.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 18.oktobrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Civillikumā, ar kuriem dievturu garīdzniekiem plānots noteikt tiesības laulāt ar juridisku spēku.

Šobrīd dievturu garīdznieku veiktā laulība nav atzīstama par spēkā esošu, un tā jāatkārto dzimtsarakstu nodaļas pārstāvja klātbūtnē, atzīmēts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekta autori uzsver, ka grozījumi nepieciešami, lai likumiski sakārtotu vienīgi Latvijai raksturīgās, latviskās dzīvesziņas reliģijas — dievturības — līdztiesību savā cilmes valstī, nodrošinot tās garīdzniekiem tiesības noslēgt laulības ar juridisku spēku, tāpat kā tas ir paredzēts garīdzniekiem no citām reliģijām.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai. Juridiskā komisija lūgs Saeimu likumprojektu pirmajā lasījumā skatīt šonedēļ – 20.oktobra parlamenta sēdē, informē komisijas priekšsēdētājs Jānis Butāns.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt