Saeima: televīzijas programmām ar retranslācijas aizliegumu nedrīkst izsniegt apraides atļauju

(22.09.2022.)

Saeima ceturtdien, 22.septembrī, otrajā – galīgajā - lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus, ar kuriem noteikts, ka Latvijas teritorijā apraides atļaujas netiek izsniegtas tādām televīzijas programmām, kuras izslēgtas no Latvijā retranslējamo audio un audiovizuālo programmu saraksta, pamatojoties uz to, ka audiovizuālās programmas jurisdikcijas valsts grauj vai apdraud citas valsts teritoriālo integritāti, suverenitāti vai valstisko neatkarību. 

Izmaiņas arī paredz, ka apraides atļaujas netiek izsniegtas televīzijas programmām, par kurām Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pēdējo piecu gadu laikā pieņēmusi lēmumu par šīs programmas retranslācijas aizliegumu Latvijas teritorijā. 

Līdz šim NEPLP varēja ierobežot televīzijas programmu retranslāciju Latvijas teritorijā no citām valstīm, bet šo programmu īpašnieki vai pārstāvji iesniedza iesniegumu apraides atļaujas saņemšanai konkrētās programmas veidošanai Latvijas teritorijā, skaidrots likumprojekta anotācijā. 

Tāpat samazināts procentuālais slieksnis, no kura norādāmi programmu un elektronisko plašsaziņas līdzekļu patiesie labuma guvēji, kā arī ieviesta regularitāte informācijas sniegšanā par patiesajiem labuma guvējiem. Tas ļaus gūt lielāku izpratni par fizisko personu iespējamo ietekmi uz mediju vidi, īpaši valstij stratēģiski svarīgos medijos, norādīts likumprojekta anotācijā. 

Vienlaikus ar grozījumiem noteikts, ka tās programmas, kurām tiek veidots valodas celiņš, kas nav kādā no Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts oficiālajām valodām, ir pienākums primāri nodrošināt ar valodas celiņu valsts valodā. Izmaiņu mērķis ir veicināt latviešu valodas izmantošanu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās, skaidrots likumprojekta anotācijā. 

Grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt