Ārlietu komisija virza likumprojektus par trīs Latvijas un Baltkrievijas divpusējo līgumu darbības apturēšanu

(07.09.2022.)
Galerija

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 7.septembrī, lēma virzīt izskatīšanai Saeimā likumprojektus, kas paredz apturēt trīs Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas divpusējo līgumu darbību.

“Krievija šā gada 24.februārī sāka agresijas karu ar pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, un Krievijas bruņotie spēki uzbrukumu veica arī no Baltkrievijas teritorijas,” norādīja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols. “Ņemot vērā, ka tādā veidā Baltkrievija rupji pārkāpj vispārējās starptautisko tiesību imperatīvās normas, Ārlietu komisija jau iepriekš pauda, ka uzskata par nepieciešamu veikt starptautiskajās tiesībās atzītus pasākumus, kas vērsti uz šo pārkāpumu pārtraukšanu un pilnīgu jau izdarīto pārkāpumu atlīdzināšanu,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs.

“Visos šajos līgumos minētās savstarpējās saistības, kā arī starptautiskās saistības Latvija ir pildījusi labā ticībā un arī turpmāk apņemas rīkoties atbilstoši starptautisko tiesību prasībām,” sacīja R.Kols.

Komisijas rosinātās likumu izmaiņas paredz no šā gada 10.oktobra apturēt Latvijas un Baltkrievijas nolīguma par pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu, kā arī līguma par savstarpējo palīdzību muitas jautājumos un līguma par gaisa satiksmi darbību. Līgumu darbību paredzēts apturēt līdz brīdim, kad Baltkrievijas Republika izbeidz starptautisko tiesību pārkāpumus attiecībā uz Ukrainu, tas ir - pilnībā atlīdzina Ukrainai par tai nodarītajiem starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Komisija lūgs likumprojektiem noteikt steidzamību un izskatīt tos 15.septembra Saeimas sēdē, informēja R.Kols.

Plānots, ka likumprojekti stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Iepriekš komisija bija aicinājusi nozaru ministrijas izvērtēt kopumā 42 starp Latviju un Baltkrieviju noslēgtos divpusējos līgumus. Deputāti lēma rosināt 12 līgumu izbeigšanu, denonsēšanu vai apturēšanu.

Komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka komisija un atbildīgās ministrijas turpina darbu, lai sagatavotu nepieciešamos likumu grozījumus vēl divu Saeimā ratificētu līgumu apturēšanai vai denonsēšanai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā