Saeima atbalsta valdības rīkojumu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu Latvijas–Baltkrievijas pierobežā

(11.08.2022.)

Saeima ceturtdien, 11.augustā, atbalstīja valdības lēmumu pagarināt ārkārtējo situāciju Latvijas–Baltkrievijas pierobežā. 

Izmaiņas paredz pagarināt ārkārtējo situāciju Ludzas, Krāslavas un Augšdaugavas novadā, kā arī Daugavpilī līdz šā gada 10.novembrim. 

Turpmāk Valsts robežsardzes un Valsts policijas amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi un darbiniekiem, kā arī Valsts drošības dienesta amatpersonām un darbiniekiem, kuri īsteno rīkojuma izpildei nepieciešamos pasākumus par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos noteiks piemaksu līdz 50 procentu apmēram no noteiktās stundas algas likmes. 

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku karavīram papildus mēnešalgai izmaksās piemaksu līdz 50 procentu apmēram no viņam noteiktās mēnešalgas. Zemessargam par katru dienu, kad tas veicis šā rīkojuma izpildei nepieciešamos pasākumus, izmaksās dienesta uzdevumu izpildes kompensāciju normatīvajos aktos noteiktajā apmērā, to reizinot ar koeficientu līdz 1,5. 

Jau iepriekš ar rīkojumu Valsts robežsardzei tika dotas tiesības pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus, lai persona nekavējoties atgrieztos valstī, no kuras tā nelikumīgi šķērsojusi valsts robežu. Tāpat teritorijā, kurā izsludināta ārkārtējā situācija, Valsts robežsardzes struktūrvienībās un citās iestādēs netiek pieņemti personu iesniegumi par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu, izņemot robežšķēršošanas vietas un Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas vietu “Daugavpils”. 

Ārkārtējā situācija izsludināta aizvadītā gada augustā, ņemot vērā Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas gadījumu skaita straujo pieaugumu, kā arī izvērtējot iepriekš Lietuvā fiksēto lielo Lietuvas-Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt