Mandātu komisija lemj par deputātu ētikas kodeksa pārkāpumiem

(21.06.2022.)

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien, 21.jūnijā, lēma par deputātu Kaspara Ģirģena, Jāņa Iesalnieka un Alda Gobzema deputātu ētikas kodeksa pārkāpumiem. 

Komisija deputātam K.Ģirģenam nolēma izteikt rakstveida brīdinājumu, savukārt deputātam J.Iesalniekam - mutvārdu brīdinājumu. 

Lēmumi komisijā pieņemti, izskatot deputātes Regīnas Ločmeles iesniegumus, kuros aicināts vērtēt deputātu K.Ģirģena un J.Iesalnieka izteikumus 26.maija Saeimas sēdes debatēs par likumprojektu, kas paredz padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu demontēšanu. Atbildīgā komisija secināja, ka deputāts K.Ģirģens ir pārkāpis ētikas kodeksa 6. un 7.punktu, bet J.Iesalnieks – 7.punktu. 

Saeimas deputātu ētikas kodeksa 6. un 7.punkts noteic, ka deputāts ir morāli atbildīgs par savu rīcību (runām, balsojumiem). Deputāts nevar aizbildināties ar valdības pārstāvju, partiju vai citu personu spiedienu, lai attaisnotu balsojumu pret savu sirdsapziņu. Kodekss arī noteic, ka deputāts atzīst savas kļūdas un cenšas labot tās. 

Mandātu komisija deputātu A.Gobzemu par deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu lēma rosināt izslēgt no dalības nākamajās sešās parlamenta sēdēs. Par šo jautājumu vēl jālemj Saeimai. 

Komisija lēmumu pieņēmusi, izskatot deputātu Ulda Budriķa, Marijas Golubevas, Ivetas Benhenas-Bēkenas, Līvas Kreituses, Mārtiņa Šteina un Andreja Judina iesniegumus, kuros lūgts vērtēt A.Gobzema izteikumus debatēs Saeimas sēdē 8.jūnijā par valsts sociālo pabalstu sistēmu saistībā ar Valsts sociālo pabalstu likuma grozījumiem. 

Atbildīgā komisija secināja, ka A.Gobzems pārkāpis ētikas kodeksa 5., 6., 7. un 16.puntu. Tie noteic, ka deputāts ciena un vienmēr ievēro Satversmi, Saeimas kārtības rulli un citus normatīvos aktus; publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju. Tāpat deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt