Andris Sprūds: likuma varai un tiesiskumam ir būtiska nozīme Eiropas Savienības pastāvēšanā

(10.02.2023.)
Galerija

“Eiropas Savienība ir likuma varā balstīta, līdzīgi domājoša kopiena. Vienota, normās bāzēta pasaules kārtība, kopīga vērtību kopiena un tiesiskuma stiprināšana Latvijai kā mazai valstij ir ļoti svarīga,” piektdien, 10.februārī, pēc tikšanās ar Eiropas Komisijas tiesiskuma komisāru Didjē Reindersu (Didier Reynders) sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds. Likuma varai un tiesiskumam ir būtiska nozīme Eiropas Savienības pastāvēšanā, uzsvēra A.Sprūds.

Tikšanās laikā Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti ar komisāru pārsprieda ziņojumā par tiesiskumu Latvijā sniegto rekomendāciju ieviešanas gaitu. D.Reinderss atzinīgi vērtēja Latvijas darbību tiesiskuma stiprināšanā. Tāpat komisārs aktualizēja Krievijas īstenotā agresijas kara Ukrainā radītos izaicinājumus un akcentēja, ka ārkārtīgi svarīga ir vienota dalībvalstu rīcība kopīgu mērķu īstenošanai.

Parlamentārieši uzsvēra nepieciešamību pēc iespējas ātrāk panākt starptautiska ad hoc tribunāla izveidi. “Krievijas saukšana pie atbildības par agresijas un genocīda īstenošanu, kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci - pie tā mums kopīgi jāstrādā un jāpanāk vienošanās par tiesvedības mehānisma izveidi,” sacīja A.Sprūds. Deputāti uzsvēra arī nepieciešamību rast vienotu likumiski pamatotu iespēju izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus Ukrainas atjaunotnei.

“Mums Eiropas Savienībā ir kopīga izpratne par to, ka jāievēro likumu vara un jāaizsargā tiesiskuma principi, taču katrā valstī ir savas nianses, kā tiek veidota likuma varas īstenošana. Šādas tikšanās ir svarīgas, lai apzinātos izaicinājumus un izprastu, ko mēs varam darīt kopā gan savas kopienas ietvaros, gan ārpus tās,” tikšanās noslēgumā pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde