Plāno reformēt sociālās korekcijas izglītības institūtu

(09.06.2022.)

Lai nodrošinātu sociālās korekcijas izglītības iestādes institūta reformu, Saeima ceturtdien, 9.jūnijā, konceptuāli kā steidzamus atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz līdz 2024.gada 31.decembrim apturēt audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa — ievietošanas sociālās korekcijas izglītības iestādē — piemērošanu. 

Plānotās izmaiņas saistītas ar ieceri likvidēt sociālās korekcijas iestādi "Naukšēni", kas ir vienīgā šāda tipa iestāde Latvijā. Pašlaik iestādē ir reģistrēti 16 audzēkņi, atzīmēts likumprojekta anotācijā. 

Likumprojekts paredz, ka pašvaldībām attiecībā uz tiem bērniem, kuriem audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa izpilde tiks pārtraukta, būs jāiekārto profilakses lieta un jāizstrādā uzvedības sociālās korekcijas programma, pieaicinot Valsts probācijas dienestu, bāriņtiesu un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju un nodrošinot regulāru starpinstitucionālo sadarbību likumpārkāpumu profilakses pasākumu plānošanai. 

Paredzēts, ka Ministru kabinets līdz 2023.gada 31.decembrim izstrādās un iesniegs Saeimai nepieciešamos grozījumus attiecībā uz audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa — ievietošana sociālās korekcijas izglītības iestādē — piemērošanu un izpildi. 

Vienlaikus deputāti sēdē konceptuāli atbalstīja arī saistītos grozījumus Kriminālprocesa likumā un Krimināllikumā

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai vēl jāpieņem otrajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā