Muzeju naktī Saeimas simtgadei veltīto ekspozīciju iepazīst vairāk nekā 1000 apmeklētāju

(14.05.2022.)

14.maija vakarā Muzeju naktī Saeimas namā parlamenta simtgadei veltīto ekspozīciju “Saeima – 100” iepazina vairāk nekā 1000 apmeklētāju. 

Parlamenta viesi kā daļu no Saeimas simtgadei veltītajiem pasākumiem aplūkoja īpašu ekspozīciju par Saeimas nama krēsliem. Tās ir gan greznas mēbeles, kas rotā parlamenta reprezentācijas telpas, gan gluži funkcionāli biroja krēsli – tie visi ir nozīmīgu notikumu liecinieki, kas cauri laikiem bijuši klāt gan mūsu valstij izšķirīgos brīžos, gan parlamenta darba ikdienā. Parlamenta viesiem bija iespēja arī aplūkot īpašu vēstures liecību – starpkaru perioda oriģinālo Saeimas Prezidija krēslu. 

Tāpat Saeimas apmeklētājiem Muzeju naktī bija iespēja aplūkot ilggadējā parlamenta priekšsēdētāja Paula Kalniņa 150 gadu jubilejai veltīto izstādi “Bez demokrātijas nebūs Latvijas” un iepazīt viņa dzīvesstāstu. P.Kalniņš savulaik bija kvēls demokrātijas idejas uzturētājs un aizstāvis, darbojies Tautas padomē, bijis Satversmes sapulces loceklis, piedalījies Satversmes projekta izstrādē, kā arī ticis ievēlēts visos Saeimas sasaukumos starpkaru posmā un bijis pirmo četru Saeimas sasaukumu priekšsēdētājs. No 1944.gada rudens līdz savai nāves dienai 1945.gadā P.Kalniņš bija arī Valsts prezidenta pienākumu izpildītājs. 

P.Kalniņam veltīto izstādi Saeima veidojusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju. Tajā izmantoti materiāli no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja/mākslas muzeja “Rīgas Birža”, Latvijas Nacionālā arhīva, Saeimas bibliotēkas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas. 

Muzeju naktī Saeimas viesi izstaigāja arī parlamenta telpas un apskatīja grezno Sēžu zāli, kur ik nedēļu uz sēdi pulcējas Saeimas deputāti, Dzelteno zāli, Sarkano zāli un Balsošanas zāli. 

Pasākums ir starptautiska akcija “Eiropas Muzeju nakts”, kas vienlaikus notiek visā Eiropā. 

Fotogrāfijas no Muzeju nakts: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720298937041
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesības

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt