Cilvēktiesību komisija: tiesībsarga ziņojums skaidri iezīmē ar bāriņtiesu darbu saistītās problēmas

(21.03.2023.)

“Uzklausot tiesībsarga ziņojumu, redzam, ka bāriņtiesas aizvien skar daudzas problēmas, kuras nepieciešams risināt, lai labāk aizstāvētu bērnu intereses,” otrdien, 21.martā, pauda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ieva Brante.

“Jautājumus par bāriņtiesu darbu pēdējā laikā rosinājuši arī publiski izskanējušie pārmetumi par iespējamiem ētikas pārkāpumiem. Komisijā esam sadzirdējuši Tiesībsarga biroja viedokli un plānojam par šo tēmu plašāk diskutēt 18.aprīļa sēdē,” pēc Cilvēktiesību komisijas sēdes atzīmēja I.Brante.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti šodien uzklausīja Latvijas Republikas tiesībsarga 2022.gada ziņojumu. Tajā pausts, ka bāriņtiesas ir būtiskā cilvēkresursu krīzē, kā arī aicināts domāt par ģimenes tiesu izveidošanu, kas pārņemtu bāriņtiesu lēmumu pieņemšanas funkciju, savukārt pārējo funkciju nodošanu sociālajiem dienestiem.

Komisijas sēdē deputāti izjautāja tiesībsargu Juri Jansonu arī par citiem ziņojumā apskatītiem jautājumiem – pirmskolas izglītības pieejamību, minimālajiem ienākumiem un pensijām, kā arī vārda brīvību un naida runu.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli tiesībsargs reizi gadā rakstveidā iesniedz Saeimai ziņojumu par Tiesībsarga biroja darbu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā