Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji aicina pēc iespējas ātrāk Ukrainai piešķirt Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu

(08.03.2022.)

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētāji otrdien, 8.martā, kopīgā paziņojumā pauduši atbalstu Ukrainas eirointegrācijas centieniem un aicinājuši pēc iespējas ātrāk Ukrainai piešķirt Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu.

Pēc iespējas ātrāka Eiropas Savienības kandidātvalsts statusa piešķiršana Ukrainai būtu spēcīga un efektīva atbilde gan uz Krievijas militāro agresiju, gan uz Ukrainas lūgumu palīdzēt šajā valstij grūtajā brīdī, norādījuši Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji.

Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces, Igaunijas Republikas parlamenta priekšsēdētāja Jiri Ratasa (Jüri Ratas) un Lietuvas Republikas parlamenta priekšsēdētājas Viktorijas Čmilītes-Nilsenas (Viktorija Čmilytė-Nielsen) parakstītajā paziņojumā pausta gatavība sniegt plašu atbalstu Ukrainai tās ceļā uz pilntiesīgu dalību Eiropas Savienībā.

Baltijas valstu spīkeri aicina arī pārējo Eiropas Savienību dalībvalstu parlamentus rīkoties līdzīgi, kā arī mudina valdības spert praktiskus soļus, lai palīdzētu Ukrainai kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti.

Kopā mēs esam stiprāki, uzsver Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji, norādot, ka ātra atbilde Ukrainas pieteikumam dalībai Eiropas Savienībā stiprinātu arī pašas Eiropas Savienības drošību un stabilitāti.

Ukraina cīnās ne vien par savu, bet arī par visas Eiropas nākotni. Mums ir jāizmanto it visas iespējas, lai palīdzētu Ukrainai aizstāvēt savu suverenitāti un teritoriālo integritāti, teikts paziņojumā, kurā pausta solidaritāte Ukrainai un stingri nosodīts Krievijas iebrukums Ukrainā.

 

Paziņojums (angļu valodā)

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta