Saeimā atklāj Satversmes simtās jubilejas gadu

(15.02.2022.)

Šodien, 15.februārī, aprit simts gadi kopš Latvijas valsts pamatlikuma – Satversmes – pieņemšanas, un tam par godu Saeimas namā norisinājās Satversmes jubilejas gada svinīgs atklāšanas pasākums.

“Latvija bija demokrātiska valsts jau no savas pastāvēšanas pirmās dienas, un Satversmes sapulces izstrādātā un pieņemtā Satversme jeb valsts pamatlikums skaidri to apliecina. Satversme radīja Latvijas valsts tiesisko pamatu, un viens no šiem pamatakmeņiem ir parlamentārā demokrātija,” iepriekš pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Svinīgā pasākuma dalībniekus un skatītājus uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Valsts prezidents Egils Levits, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietnieks Aldis Laviņš.   

Pasākumā notika arī Saeimas Juridiskā biroja pārstāvju priekšlasījumi. Par Saeimas lomu un pienākumiem Satversmes sardzē runāja Edvīns Danovskis, bet par mūsu Satversmi kā unikālu konstitūciju mūsdienu Latvijai priekšlasījumu sniedza Jānis Priekulis.

Simtgades atklāšanas pasākumā bija iespēja noskatīties videoanimāciju “Satversmei – 100” - stāstu par konstitūciju, kas nenoveco.

Atzīmējot nozīmīgo gadskārtu, ir izveidots Satversmes simtgades zīmols un mājaslapa, ko pasākumā prezentēja žurnāla “Jurista Vārds” galvenā redaktore Dina Gailīte. Svinīgi tika atvērts arī konstitūcijas simtgadei veltītais “Jurista Vārda” speciālais grāmatžurnāls ar esejām par Satversmi.

Satversmi 1922.gada 15.februārī pieņēma Satversmes sapulce, un tā stājās spēkā līdz ar 1.Saeimas sanākšanu 1922.gada 7.novembrī. Tas ir mūsu valsts pamatlikums, kas nosaka valsts iekārtu un varas īstenošanas principus, un 1998.gadā tā papildināta arī ar nodaļu par cilvēka pamattiesībām. Satversmei ir visaugstākais juridiskais spēks.

Satversmes simtgades atklāšanas pasākumam ikviens interesents varēja sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv un parlamenta Facebook kontā.

 

Ināra Mūrniece: Satversme glabā mūsu lielākās vērtības

Pasākuma video ieraksts

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720296698992
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde