Svinīgi atklāj Saeimas 100.jubilejas gadu

(18.01.2022.)

18.janvārī Saeimas nama Sarkanajā zālē norisinājās Saeimas 100.jubilejas gada svinīgā atklāšana. Tā aizsāka vairāku mūsu valsts parlamentārisma vēsturē nozīmīgu notikumu jubileju ciklu.

“Parlamentārisms ir viens no galvenajiem mūsu valsts iekārtas stūrakmeņiem līdzās tautas suverenitātei. Tāda bija Latvijas valsts dibinātāju un atjaunotāju griba, un tauta to pilnībā ir atbalstījusi. Svinot simto gadskārtu kopš 1.Saeimas sanākšanas, īpaši vēlos uzsvērt, ka Saeimas misija ir būt tautas priekšstāvības un parlamentārās demokrātijas īstenotājai,” pauž Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Svinīgā pasākuma dalībniekus un skatītājus uzrunāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Notika arī ekspertu diskusija “Latvijas parlaments cauri laikiem”. Tajā piedalījās Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktora vietnieks Toms Ķikuts un Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš. Diskusijas dalībnieki atskatījās uz Saeimas sanākšanas laiku pirms 100 gadiem, aplūkoja parlamenta attīstību, kā arī vērtēja parlamenta lomu mūsdienu Latvijā.

Simtgades atklāšanas pasākumā bija iespējams vērot arī vēsturiskās kinohronikas par Saeimas pirmajiem sasaukumiem. Savukārt par 1.Saeimas sanākšanu, kā arī vēsturiskajiem apsveikumiem, kurus 1.Saeima saistībā ar to saņēmusi, vēstīja aktieris Andris Keišs.

Saeima uz pirmo sēdi pulcējās 1922.gada 7.novembrī pulksten 12.00 Jēkaba ielas namā. Līdz ar 1.Saeimas sanākšanu stājās spēkā arī Latvijas valsts pamatlikums jeb Satversme, kas noteica valsts iekārtu un varas īstenošanas principus. Šogad svinēsim ne vien Saeimas, bet arī Satversmes 100.jubileju, kā arī ilggadējā Saeimas priekšsēdētāja Paula Kalniņa 150.dzimšanas dienu.

Saeimas simtgades atklāšanas pasākumam ikviens interesents varēja sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv un parlamenta Facebook kontā.

Saeimas priekšsēdētāja: pirms gadsimta ieliktie valstiskuma pamati joprojām dara Latviju stipru

Pasākuma video ieraksts

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/51828524818/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Piektdien, 29.martā