Ināra Mūrniece: Eiropas Savienības spēks ir vienprātībā

(10.12.2021.)
Galerija

“Eiropas Savienības vienprātība ir tās spēks. Tāda Eiropas Savienība būs respektēts spēlētājs starptautiski,” piektdien, 10.decembrī, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, atklājot tiešsaistes diskusiju “Konference par Eiropas nākotni - domapmaiņa”, kurā nevalstisko organizāciju un Saeimas pārstāvji dalījās idejās un viedokļos par Eiropas nākotni.

“Eiropas Savienība un Rietumu demokrātijas kopumā ar vērtībās balstīto politiku ir orientieris to reģionu sabiedrībām, kur demokrātiskās vērtības tikušas ignorētas,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka Eiropas Savienības dalībvalstīm jāsargā kopīgās vērtības – demokrātija un brīvība.

I.Mūrniece arī akcentēja, ka dalībvalstīm jābūt vienotām, reaģējot uz Baltkrievijas autoritārā režīma austrumos īstenoto hibrīduzbrukumu: “Esam viena no Eiropas Savienības austrumu robežvalstīm un būtu jāpanāk, lai citu dalībvalstu pilsoņi uztvertu Latvijas robežu kā savas valsts robežu, jo tās drošība ir visas Eiropas Savienības interesēs.”

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, lai pilsoniskā sabiedrība nevalstisko organizāciju veidā aktīvi iesaistītos domu apmaiņā par Eiropas nākotnes veidolu. “Domājot par Eiropas nākotni, mēs domājam arī par Latvijas nākotni, par to, kā nosargāt sasniegto, uzlabot mūsu valsts iedzīvotāju labklājību un kā mums nepieciešamo darīt saprotamu citur Eiropas Savienībā,” sacīja I.Mūrniece.

Savukārt Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda uzsvēra, ka tiešsaistes diskusija ir iespēja pilsoniskajai sabiedrībai tieši un nepastarpināti dalīties ar domām, idejām un uzstādījumiem, kādai jābūt Eiropas Savienībai nākotnē.

“Konference par Eiropas nākotni parāda - viena no kopīgām Eiropas Savienības vērtībām ir atvērtība diskusijai, kuru iezīmē viedokļu dažādība, ideju dzīvotspēja un iesaistīšanās ideju īstenošanā,” sacīja V.A.Tērauda, piebilstot, ka Konference par Eiropas nākotni ir jauns, iepriekš nebijis veids, kā pārstāvniecisko demokrātiju savienot ar iedzīvotāju līdzdalību.

Tiešsaistes diskusiju “Konference par Eiropas nākotni - domapmaiņa” rīkoja Saeimas Eiropas lietu komisija. Diskusijā pilsoniskās sabiedrības pārstāvji dalījās ar idejām un viedokļiem, kā veidot kopējo Eiropas Savienības nākotni. Pasākuma atklāšanā piedalījās arī Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Kristīne Zonberga.

Paralēlās sesijas vadīja Saeimas pārstāvji Konferencē par Eiropas nākotni. Sesiju par digitālo pārkārtošanos vadīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja V.A.Tērauda. Eiropas lietu komisijas sekretārs Igors Pimenovs vadīja izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta sesiju. Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedre Anda Čakša vadīja sesiju par veselību, un Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols – sesiju par Eiropas Savienību pasaulē.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157720220657913
Izmantošanas noteikumi: http://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde