Plāno noteikt kriminālatbildību par viltota Covid-19 sertifikāta iegūšanu un izmantošanu

(10.11.2021.)

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 10.novembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus, ar kuriem paredzēts noteikt kriminālatbildību par viltota sadarbspējīga vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanu vai glabāšanu. 

Likumprojekta autori atsaucas uz plaši izskanējušo informāciju par vairākiem desmitiem kriminālprocesu saistībā ar vakcināciju apliecinošu dokumentu viltošanu, kā arī viltotu dokumentu izmantošanu, medicīnas darbinieku uzpirkšanas mēģinājumiem, kā arī svešu sertifikātu izmantošanu. Šāda rīcība apdraud sabiedrības veselību un, ņemot vērā tās kaitīgumu, būtu atzīstama par noziedzīgu, pausts likumprojekta anotācijā.

Ar likuma izmaiņām iecerēts noteikt, ka par šādiem pārkāpumiem sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Vienlaikus paredzēts, ka no kriminālatbildības varēs atbrīvot tās personas, kuras pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas labprātīgi paziņos par notikušo un aktīvi veicinās tā atklāšanu un izmeklēšanu.

Vakcinācija šobrīd ir vienīgie pieejamie rīki Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tie ir arī galvenie priekšnoteikumi epidemioloģiski drošu pakalpojumu sniegšanai, kā arī drošu darba apstākļu nodrošināšanai, kas ir nepieciešams gan tautsaimniecībai, gan iestāžu nepārtrauktam darbam, uzsvērts likumprojekta anotācijā.

Ar likuma izmaiņām iecerēts pastiprināt arī atbildību par materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu piedāvāšanu vai nodošanu personiski vai ar starpnieku valsts vai pašvaldības iestādes darbiniekam, kurš nav valsts amatpersona. Plānots, ka par šādu pārkāpumu personu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Līdz šim brīvības atņemšana par šādu pārkāpumu likumā nebija paredzēta.

Plānots, ka jaunais regulējums būs izmantojams arī citu ar vakcīnām ierobežojamu slimību izplatīšanās gadījumā, atzīmē likumprojekta autori.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie vēl otrajā – galīgajā – lasījumā jāatbalsta Saeimai. Plānots, ka likuma izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt