Latviešu valodai un literatūrai veltīta konference “Skolēns valodā un valoda skolēnā”

(29.10.2021.)

Lai diskutētu par latviešu valodas un literatūras lomu jaunajā kompetenču pieejā balstītajā mācību saturā, piektdien, 29.oktobrī, attālināti norisinājās latviešu valodas skolotāju un nozares ekspertu konference “Skolēns valodā un valoda skolēnā”.

Konferenci atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, un pasākuma moderators bija Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens. Konferences dalībniekus uzrunāja arī izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

Pirmajā daļā uzmanības centrā bija jautājumi par latviešu valodas lomu izglītības procesā un pieejamajiem mācību līdzekļiem latviešu valodas mācīšanai. Tāpat notika paneļdiskusija “Kā palikt skolotājam?”.

Savukārt otrajā daļā dalībnieki pievērsās latviešu literatūrai kā mācību priekšmetam, vērtējot tekstpiekļuves un lasīšanas veicināšanas iespējas, kā arī attieksmi pret latviešu valodu. Uzmanība tika pievērsta arī apkopotajai informācijai par latviešu valodas mācīšanas aktualitātēm un izaicinājumiem skolotājiem. Konferences noslēgumā norisinājās paneļdiskusija “Bērni, literatūra un digitālā vide”.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens pirms konferences norādīja: “No Saeimas puses vēlamies palīdzēt veidot sadarbības platformu mācību priekšmetu skolotājiem. Šī konference ir kā pilotprojekts, parādot, kā mācību priekšmetu skolotājiem, un ne tikai latviešu valodas skolotājiem, ikgadēji vajadzētu tikties, diskutējot par mācību priekšmeta attīstību. Šādā veidā mācību priekšmetu skolotāji varētu spriest par to, kā veidot mācību saturu, mācīt un labāk atbalstīt skolēnus.”

Konferenci “Skolēns valodā un valoda skolēnā” organizēja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija sadarbībā ar Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāti.

Konferences norisei bija iespējams sekot līdzi Saeimas mājaslapā www.saeima.lv, kā arī parlamenta Facebook kontā.

Ināra Mūrniece: jaunākajām paaudzēm jānodod mūsu tautas lepnums par latviešu valodu

Konferences materiāli

 Programma

Video ieraksts 1.daļa,   2.daļa

Foto

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesores Sanitas Martenas prezentācija "Pagātne, tagadne, nākotne latviešu valodas mācīšanā: vienkāršie vai saliktie laiki?"

Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācijas priekšsēdētājas Anitas Vanagas prezentācija "Latviešu valodas un literatūras jaunā satura īstenošana: veiksmes un problēmas"

Latviešu valodas aģentūras Izglītības daļas metodiķes Indras Lapinskas prezentācija "Latviešu valodas aģentūras veidotie mācību un metodiskie materiāli kā atbalsts skolotājam jaunā mācību satura īstenošanā"

Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes docentes Elitas Stikutes prezentācija "Literatūras metodika un literatūras mācībpriekšmets laiku lokos"

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājas Ingas Vanagas prezentācija "Aktuālie jautājumi latviešu valodas un literatūras skolotāju profesionālajā darbībā"

Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Sabiedrisko attiecību speciālistes Santas Dreimanes prezentācija "Mācību procesa spēliskošana latviešu valodas apguves veicināšanai"

13.Saeimas deputātes Ilgas Šuplinskas prezentācija ""Tava klase" koncepts un loma mūsdienīgas mācību vides radīšanā"

Pārpublicējot datus no prezentācijām, atsauce uz autoru ir obligāta!

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt