Vides un klimata apakškomisijas priekšsēdētāja: jāveicina inovatīvu risinājumu ieviešana nolietotu riepu pārstrādē

(26.10.2021.)

“Inovatīvi risinājumi nolietotu riepu pārstrādē ļautu ne tikai mazināt negatīvo ietekmi uz vidi, bet arī veicinātu tautsaimniecības attīstību, ieviešot aprites ekonomikas principus,” otrdien, 26.oktobrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides un klimata apakškomisijas priekšsēdētāja Dace Rukšāne-Ščipčinska, uzsverot nepieciešamību veicināt inovatīvu risinājumu ieviešanu nolietotu riepu pārstādē.

Iepazīstoties ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts vides dienesta apkopoto informāciju, apakškomisijas priekšsēdētāja aicināja veicināt sadarbību starp atbildīgajām institūcijām Latvijā ievesto riepu reģistra izveidē.

Nepieciešams panākt, lai kopējā riepu apjomā tiktu iekļautas arī riepas, kas tirgū nonāk ar pirmreizēji reģistrētām automašīnām, jo šobrīd par tām atsevišķi dabas resursu nodoklis maksāts netiek, līdz ar to tās netiek uzskaitītas, piebilda apakškomisijas priekšsēdētāja.

“Tāpat ir jāveicina kontrole interneta veikalos, kuros tirgo riepas. Tās pārsvarā tiek pārdotas jau pēc vairākkārtējas lietošanas, un par to tālāku apsaimniekošanu un pārstrādi bieži vien netiek maksāts. Šis segments tiek vāji kontrolēts,” sacīja D.Rukšāne-Ščipčinska.

Sēdes laikā Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības inženierzinātņu fakultātes pārstāvji iepazīstināja apakškomisijas deputātus ar pētījumu par pārstrādātu riepu gumijas granulu izmantošanu ceļu būvē.

D.Rukšāne-Ščipčinska pauda cerību, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Ekonomikas un Satiksmes ministriju sadarbība un šādi pilotprojekti veicinās ne tikai jaunpienākušo riepu pārstrādi, bet arī esošo uzkrājumu nodeldēšanu.

“Svarīgi, lai valsts atbalstītu mūsu iedvesmojošo zinātnieku inovācijas un lai valsts iepirkumos, teiksim ceļubūvē, kā kritēriju iekļautu pārstrādāto izejvielu izmantošanu, tādējādi veicinot aprites ekonomiku,” teica D.Rukšāne–Ščipčinska, uzsverot, ka apakškomisija turpinās darbu, lai identificētu potenciālus likumu grozījumus.

Apakškomisijas priekšsēdētāja informēja, ka tuvākajā laikā jautājumu par riepu reģistrācijas un aprites kontroles kārtības uzlabošanu plāno pārrunāt ar Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociāciju.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta