Pilsonības komisija diskutēs par nacionālās pretošanās kustības izpēti un dalībnieku statusa piešķiršanu

(10.09.2021.)

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija pirmdien, 13.septembrī, spriedīs par nacionālās pretošanās kustības izpēti un dalībnieku statusa piešķiršanu.

Saeima šī gada jūnijā pieņēma grozījumus likumā “Par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu”, kas parlamentam paredz iespēju lemt par nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusa piešķiršanu personām, kas līdz šim nevarēja uz to pretendēt, informē komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

“Lai komisijas deputātiem, vērtējot personu iesniegumus par statusa piešķiršanu un pieņemot politiski jūtīgus lēmumus, būtu lielāka izpratne par pretošanās kustības jēdzienu un izpausmēm, pieejamajām dokumentārajām liecībām, komisijas kompetenci un darbības ietvaru, esam uz sēdi aicinājuši vēsturniekus un pretošanās kustības pētniekus,” pauž A.Judins.

Plānots, ka sēdē piedalīsies Latvijas Universitātes (LU) Latvijas vēstures institūta un pēcdoktorantūras projekta “Pārvērtējot bezvalstiskuma pieredzi. Pretestība un kolaborācija Latvijā padomju un nacistu okupācijas laikā” pētnieks Uldis Neiburgs, LU Latvijas vēstures institūta pētniece Daina Bleiere, Latvijas Nacionālā arhīva eksperts Ainārs Bambals un Latvijas Nacionālā arhīva Dokumentu publikāciju un popularizēšanas nodaļas vadošais pētnieks Gints Zelmenis.

Sēde pirmdien, 13.septembrī, sāksies pulksten 12.00, un tā norisināsies daļēji attālināti, videokonferences formātā.

 

Mediju ievērībai:
Lai Saeimā akreditēti plašsaziņas līdzekļu pārstāvji varētu sekot līdzi sēdes norisei attālināti, lūdzam laikus (vismaz vienu stundu pirms sēdes sākuma) vērsties Saeimas Preses dienestā, rakstot e-pastu uz prese@saeima.lv un vaicājot pēc piekļuves koda. Jānorāda savs vārds un uzvārds, kā arī pārstāvētais medijs. Piekļuves kods tiks nosūtīts uz e-pasta adresi neilgi pirms plānotā sēdes sākuma.

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī